9. des
DØDE: Totalt er det 67 døde våpeneiere i Sør-Varanger, viser statistikk som Politiforum har innhentet.
 
Døde nordmenn eier nær 70 000 våpen
Et stort antall våpen er ute av kontroll i Norge. Totalt er det registrert nær 38 000 døde våpeneiere her i landet. Disse eide over 70 000 våpen. Men politiet er usikre på hvor våpnene er. I Kirkenes har politiet kontroll.

Publisert: 09.okt.2015 09:59
Oppdatert: 23.okt.2017 10:56

Politiforum skriver at politiet innvilget 56 971 søknader om kjøp av våpen eller våpendeler. Fram til august var det registrert over 1,3 millioner våpen og våpendeler fordelt på 486 669 våpeneiere. Problemet er at nærmere 38 000 av disse våpeneierne er døde, registrert med nær 70 000 våpen og våpendeler. Ifølge Politiforum vet ingen hvor de våpnene er.

Hagler

Om ikke dette var nok; hagler kjøpt før 1. oktober 1990 var ikke registreringspliktige. Dermed er det i tillegg til de 70 000 våpnene et stort antall uregistrerte hagler som ingen har kontroll på.

For samfunnet er det viktig at det er kontroll med våpen. Det er derfor det er strenge vilkår knyttet til kjøp og besittelse av våpen. Før man for lov til å kjøpe eller overta et våpen, sjekker politiet grundig om vilkårene for å bli våpeneier er tilstede.

– De formelle reglene er i utgangspunktet klare. Når det er våpen i dødsbo, har arvingene i dag ingen klar plikt til å kontakte politiet. Når politiet kontakter arvingene for å få klarhet i hvor våpnene er, er det mange som ikke svarer, sier seksjonssjef Steinar Talgø for juridisk forvaltning i Politifagavdelingen i Politidirektoratet til Politiforum.

Frem til 2012 skrev Politidirektoratet i det årlige tildelingsbrevet til politidistriktene ett eget avsnitt der politidistriktene ble pålagt å ha etablert rutiner for oppfølging av våpen i dødsbo.

– Vi har fra vår side tydeliggjort politidistriktenes ansvar for å følge opp våpen i dødsbo. Jo lenger tid det går etter et dødsfall før det blir formalisert hvem som er ny eier, jo større fare er det for lekkasjer hvor man til slutt ikke vet hvor våpnene blir av, sier Talgø.

Han frykter at manglende kontroll på våpnene fra dødsbo kan øke faren for lekkasjer av våpen ut i illegale miljøer.

Kontroll

Ifølge statistikken som Politiforum presenterer er det ved Øst-Finnmark politidistrikt registrert 67 døde våpeneiere. Bare Svalbard har færre. Dette er langt unna Hedmark fylke, som ligger på toppen av statistikken, med 5885 døde våpeneiere.

Fungerende politistasjonssjef Torstein Pettersen ved Kirkenes politistasjon sier at de har bra kontroll på våpnene.

– I Øst-Finnmark hadde vi i 2012/13 et stort prosjekt angående «våpen i dødsbo». Kirkenes politistasjon fikk ryddet listene slik at vi den gang gikk i null. Status per i dag er at fem døde personer er registrert med våpen. Det vil alltid være liste med døde personer registrert på våpen så lenge folk dør, men vi har i dag gode rutiner på oppfølgning. Ved melding om dødsfall hos namsmannen blir våpenregisteret sjekket og de pårørende får et skriv hvor de blir pålagt å overdra våpnene innen 1 mnd. Deretter blir det gitt skriftlig melding fra namsmann til Forvaltningsavd. som følger opp de pårørende i avhendingen/overdragelsen av våpnene, sier Pettersen.

Andre steder har våpen fra dødsbo har tidligere vært brukt i alvorlig kriminalitet som drap.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no