22. okt
SPØRSMÅL: Norfakta har ringt opp 500 tilfeldig utvalgte personer i Sør-Varanger kommune, og spurt om ulike meninger rundt lokalpolitikk og det kommende valget.
I tabellen til venstre ses svarene på følgende spørsmål: Utover nedleggelse av skolene i Neiden og Skogfoss:. Mener du antall skoler i Sør-Varanger etter dette bør være som nå, eller mener du at flere skoler kan legges ned, eller har du ikke gjort deg opp noen mening om dette?
 
Lokal meningsmåling: Helt dødt løp i synet på skolenedleggelser
Fire av ti spurte i en meningsmåling for SVA vil beholde alle de resterende distriktsskolene. Men like mange mener fler må ofres.

Publisert: 03.jun.2019 17:53
Oppdatert: 03.jun.2019 18:59

Norfaktas undersøkelse viser en ørliten overvekt av dem som vil legge ned fler skoler (41 mot 38 prosent), mens 14 prosent ikke har gjort seg opp en meningsmåling (se tabell over).

Skoledebatten har skapt mye rabaler for partiene i kommunen. De fleste står på sitt og ønsker at distriksskolene Tårnet skole, Jakobsnes og Hesseng flerburkssenter skal bestå. Mens Høyre lenge har flagget sitt syn for en omfattende strukturendring, har Frp nå bikket andre veien.

Saken skal blant annet behandles av Arbeiderpartiets medlemsmøte i dag, tirsdag. Neste onsdag skal saken opp i kommunestyret, men det knytter seg fortsatt en viss usikkerhet til om det blir et endelig vedtak nå, eller om politikerne skyver på saken til etter valget.

Enkelte partier kan også snu, deriblant Fremskrittspartiet og deres toppkandidat Jan-Henrik Fredriksen (se sak til høyre).

Splitter kjønnene

Undersøkelsen er tatt opp i forrige uke. Tallene indikerer at ønsket om nedleggelser er størst i aldersgruppen 30-44 og 45-59. De over 60 heller mer mot bevaring, mens de under 30 år har vanskeligere for å gjøre seg opp en mening.

I tillegg går det et skille mellom de henholdsvis 253 mennene og 247 kvinnene som har svart på undersøkelsen, hvor mennene i større grad ønsker å beholde de skolene som blir igjen utover nedleggelsen av Neiden og Skogfoss (se eksakt spørsmål i faktaboksen).

STERK TVIL i Ap

Norfakta har også spurt om hva folk ville stemt dersom det var valg nå, og krysset det mot svarene om skolestruktur.

49 prosent av dem som sier de ønsker å stemme Ap, svarte at det er er nødvendig å legge ned ytterligere skoler. Partiet har tidligere vedtatt å ikke legge ned skoler av økonomiske hensyn, men det har vært fler kamper innad i Sør-Varanger Ap om dette.

Svarene på øndersøkelsen tyder på at velgerne deres også er delt: Mens halvparten altså vil legge ned, svarer 24 prosent at de ønsker strukturen bevart, mens 20 prosent ikke vet hva de skal mene.

Det er en markant høyere vet ikke-andel enn velgerne til de andre partiene som er representert i dagens kommunestyre.

Rundt 100 av de 500 spurte har svart at de ikke vet hva de skal stemme. Blant disse er andelen for og mot nedleggelse noenlunde lik som totalsnittet.

Tvil også i Sp og SV

I meningsmålingen kommer det også fram at en knapp tredel av Sosialistisk Venstreparti sine velgere ønsker at skolene ute i distriktene skal bli mer sentralisert.

Pål Gabrielsen (SV) gikk i forrige uke ut og sa de håpet på det motsatte, og ønsket og gå til valg på at de minste skolene skulle bestå. Gabrielsen har imidlertid færrest tvilere blant sine velgere; her sier 60 prosent at de ikke vil legge ned fler skoler.

Hos det mest sentraliseringskritiske partiet, Senterpartiet, er andelen noenlunde lik: 59 prosent vil at skolene skal bestå slik de er nå, mens 28 prosent ønsker det motsatte. Her oppgir 13 prosent ’vet ikke’ eller andre svar.

Klare signaler

Hos Fremskrittspartiets velgere stemmer 31 prosent for bevaring, mens 42 prosent vil legge ned. De som har oppgitt Høyre som preferanse er 24 prosent for bevaring, og 60 prosent for kutt. Høyre-velgerne er dermed de som er tydeligst i den retningen.

Hos Rødt, som gjør det overraskende godt i partimålingen SVA presenterer senere i uka, er bevaringsiveren sterk (57 prosent).

Prosentfordelingene innad i partiene er basert på et antall på mellom 20 og et hundretalls personer for hvert av dem, slik at en viss statistisk usikkerhet må tas høyde for.

Hos Sør-Varanger Avis den nærmeste uka kan du lese mer om velgernes meninger og hvem som ligger best an til å få ordførerkjedet i Sør-Varanger til høsten.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
KOMMUNESTYRET: Her da rådmannen la fram sitt budsjettforslag for 2019 på Kirkenes skole i november. Foto: Håvard S. Mækelæ

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no