12. des
ADVOKATENE: Bistandsadvokat Edel Olsen, aktor Torstein Lindquister og forsvarer Stein Rønning i tingretten i juni.
 
Draps-anken kom til retten så fort at operasjoner måtte vente
Forsvarer Stein Rønning varsler nye bevis i lagmannsretten neste uke, men er taus om hva det gjelder. Både forsvar og påtalemyndighet er fornøyd med uvanlig kort ventetid.

Publisert: 27.aug.2017 11:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:23

Rettssaken etter drapet på Pimsiri Songngam og hennes sønn Petchngam var oppe i Øst-Finnmark tingrett 12. til 14. juni. Dommen på 21 års fengselsstraff kom uka etter, og ble anket umiddelbart.

Allerede nå på tirsdag kommer saken opp i Hålogaland lagmannsrett. Der er det satt av fire dager til rettssaken.

Den tiltalte, Pimsiris daværende ektemann, ble dømt til lovens strengeste vanlige fengselsstraff i tingretten. Han må tilbringe 21 år i fengsel om ikke dommen gjøres om i lagmannsretten.

Uvanlig raskt

Det er uvanlig at en ankesak som denne kommer til lagmannsretten såpass raskt, mener aktor Torstein Lindquister.

- Noen ganger går det lang tid. Det var heldige omstendigheter som gjorde at vi fikk saken i gang så fort. Det passet både for meg, for forsvareren og klienten, og for dommerne, sier Lindquister.

Det er både forsvarer og tiltalt fornøyd med.

- Min klient er fornøyd med at han har fått en ny runde i retten, og at saken har kommet opp raskt, forteller forsvarer Stein Rønning.

Det eneste aberet for den tiltalte er at han må vente på videre medisinsk behandling til saken er ferdig i lagmannsretten. 60-åringen har fremdeles store skader i ansiktet etter at han skjøt seg selv med hagle. Han hadde medisinsk hjelp med seg i tingretten, og har fremdeles behov for operasjoner.

- Han ser fram til å kunne fortsette med medisinsk behandling etter rettssaken, slår Rønning fast.

Utvida bevis

Den tiltalte mannen har anket hele dommen, inkludert skyldsspørsmålet. Det vil si at lagmannsretten må gå igjennom hele saken i løpet av de fire dagene.

Forsvarer Rønning forteller at han vil presentere utvida bevis i forhold til tingrettens behandling. Hva det blir, sier han ikke noe om før i lagmannsretten.

Den tiltalte mannen har hele tiden hevdet at han ikke husker noe fra selve drapsøyeblikket. Hukommelsen hans har ikke kommet seg i tiden etter rettssaken, ifølge Rønning.

For aktor Torstein Lindquister blir ankerettssaken stort sett ren repetisjon fra tingretten, når det gjelder bevis. Han vet at det vil bli videre spørsmål om 60-åringens fysiske tilstand i lagmannsretten. Det ble brukt som argument for å gi mindre straff i tingretten.

Ikke erstatningsspørsmål

Tross at det er spørsmål om den tiltalte mannens skyld, har han sagt seg villig til å betale erstatningen på totalt 722 000 kroner til de dreptes familie. Dermed blir ikke det et tema under lagmannsrettssaken til uka.

De dreptes thailandske familie var til stede i løpet av tingrettssaken. De kommer imidlertid ikke tilbake til ankesaken, ifølge bistandsadvokat Edel Olsen. Hun vil likevel være til stede for å representere familien i lagmannsretten.

Tingrettssaken

Det var ingen tvil i tingretten om at mannen hadde utført drapene. Han hadde allerede før rettssaken signert en forklaring, der han mente det ikke kunne være noen andre som drepte Pimsiri og Songngam. Politietterforskningen kom til samme konklusjon, og forsvarer Rønning argumenterte aldri i rettssaken for at 60-åringen ikke hadde utført drapene.

Forsvaret i tingrettssaken gikk heller på at den tiltalte ikke hadde hatt til hensikt å utføre drapene før de skjedde, men at han bare skulle skremme den daværende kona Pimsiri med hagla. Tingrettsdommerne mente drapet var planlagt fra da den da 59 år gamle mannen hentet hagla og ladet den, til han gikk inn på rommet der Pimsiri og Petchngam lå.

Tingretten slo fast at drapene hadde blitt utført på et særdeles brutalt vis, der den 12 år gamle gutten Petchngam ble skutt i ansiktet minutter før moren hans ble skutt i hodet. Gutten var fremdeles ved bevissthet da politiet kom til åstedet, men døde på vei til sykehuset.

Pimsiri skulle skilles fra den tiltalte. Hun skulle flyttet ut fra deres felles hjem og inn på krisesenter mandag 29. august 2016, samme dag som drapet skjedde.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no