23. okt
FORSVARER: Stein Rønning, her fotografert i Hålogaland lagmannsrett.
 
Drapsdommen blir ikke anket
Bengt Ronald Hansen (60) går ikke en tredje runde i retten, etter drapet på Pimsiri og Petchngam Songngam. Nå håper han å få sone i Vadsø.

Publisert: 26.sep.2017 11:50
Oppdatert: 23.okt.2017 11:25

Hansen ble dømt til lovens strengeste vanlige fengselsstraff, 21 år i fengsel, da dommen kom fra Hålogaland lagmannsrett 12. september. Det var nøyaktig samme dom som Øst-Finnmark tingrett hadde gitt i juni.

Forsvarsadvokat Stein Rønning forteller at dommen nå er forkynt for 60-åringen, og vurdert. Og saken blir ikke anket videre til Høyesterett.

- Vi hadde et sterkt ønske om at resultatet skulle bli annerledes. Men vi har ingen kritikk mot måten saken har blitt behandlet på. Nå har vi prøvd saken i to instanser, og det ble det samme resultatet begge steder, sier Rønning.

Håper på Vadsø

Bengt Ronald Hansen hadde allerede sittet i varetekt i ett år da dommen kom. Han har tilbrakt mesteparten av den tiden i Vadsø fengsel, med flere transporter blant annet til Ullevål sykehus for å operere ansiktsskadene hans.

Når Hansen starter soningen for alvor, har han bedt om å fortsatt sone i Vadsø fengsel. Han må fremdeles gjennomgå behandling for skadene etter at han skjøt seg selv i hodet.

Rønning vil ikke gå inn på detaljer angående den behandlingen.

Hansen hadde opprinnelig bedt om å tilbringe varetekten i Vadsø for å være nært familien.

Rask behandling

Om saken hadde gått videre til Høyesterett, hadde det ikke forandret på at Hansen er skyldig i drapet. Høyesterett behandler ikke skyldsspørsmål, men kan ta for seg straffeutmåling eller måten en sak har vært behandlet på.

Mange av forsvarer Rønnings argumenter i både tingretten og lagmannsretten dreide seg om å få satt ned straffen - men Rønning mener altså saken er belyst godt nok.

Tross resultatet, er Rønning spesielt fornøyd med at rettsapparatet behandlet saken effektivt. Det gikk knapt over ett år fra hendelsen til saken var igjennom både tingrett og lagmannsrett.

Dommen

Hele saken bortsett fra erstatningsspørsmålet var vurdert av Hålogaland lagmannsrett nå i september, etter at forsvaret hadde anket tingrettens dom. Lagmannsjuryen kom til samme resultat som Øst-Finnmark tingrett på alle punkter. De mente ikke at mannens helsetilstand eller samarbeidsvilje i saken skulle ha noen betydning for lengden på fengselsstraffen.

I lagmannsrettens dom står det at drapene ble begått på en "særs brutal og gruvekkende måte, og med klare elementer av planlegging i forkant av drapshandlingene".

Begge rettsinstanser fant det bevist at Hansen hadde skutt Petchngam Songngam (12) først i ansiktet. Gutten var fremdeles i live og bevisst da Hansen skjøt Petchngams mor Pimsiri Songngam (37) i hodet.

Forsvaret argumenterte med at Hansen ikke hadde planlagt drapet, men bare hadde tenkt å skremme hans daværende kone Pimsiri med hagla. Retten mente det var motbevist, blant annet fordi han hadde fulladet hagla da han hentet den fra kjellerboden. Pimsiri og Petchngam skulle flytte vekk fra Hansen og inn på krisesenter samme dag som de ble skutt.

Hansen hevdet hele tiden at han ikke husket selve skudd-øyeblikket. Men i tingretten sa han seg villig til å betale totalt 720 000 kroner i erstatning til de dreptes familie, uansett utfall av rettssaken.

Hele saken bortsett fra erstatningsspørsmålet var vurdert på nytt av lagmannsretten nå i september, etter anke fra forsvaret. Lagmannsjuryen kom til samme resultat som tingretten på alle punkter. De mente ikke at mannens helsetilstand eller samarbeidsvilje i saken skulle ha noen betydning for lengden på fengselsstraffen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no