21. okt
VALG: Sølvi Gullhav (Fagforbundet), Bjørn Johansen (LO Finnmark), Eirik Nilsen (Gruveforeningen Nordens Klippe) og Rune Rafaelsen (Ap) har startet valgkampen. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Drar igang felles valgkamp
LO og Arbeiderpartiet samler kreftene før kommunevalget til høsten. Hovedbudskapet er at vikarbyråene og midlertidige stillinger skal bort og at Nav må være klar til å møte oppsigelser i gruva.

Publisert: 18.jun.2015 09:43
Oppdatert: 23.okt.2017 10:52

Ap-leder Jonas Gahr Støre og LO-leder Gerd Kristiansen har begge skrevet under på en fagligpolitisk plattform for kommunevalget. Der sier de at høstens valg både er et verdivalg og et veivalg for kommunene, fylkeskommunene og for landet.

- Svært bekymret

- Vi har trukket ut to hovedområder som vi mener er viktigst for Sør-Varanger, og det er bruken av vikarbyråer og deltidsstillinger i offentlig sektor, og at Nav ikke har ei eneste omstillingskrone hvis Sydvaranger Gruve skulle gå under, sier leder i LO Finnmark, Bjørn Johansen.

Han har fått med seg ordførerkandidat for Arbeiderpartiet, Rune Rafaelsen, nestleder i Fagforbundet, Sølvi Gullhav, og nestleder i Gruveforeningen Nordens Klippe, Eirik Nilsen for å presentere samarbeidet og kampanjen.

- De ansatte i gruva er svært bekymret, urolige og frustrerte. Det er ikke som forrige gang, da det var omstillingsmillioner å hente, nå er det satt av null kroner, sier Nilsen.

Gruvekrise

- Nav sier de har et system klart for slike situasjoner. Jeg tror ikke de har kapasitet til å møte en tredobling av arbeidsledigheten, som de selv sier kan bli situasjonen i Sør-Varanger hvis gruva blir stengt, sier Bjørn Johansen.

- Vi må sette press på sentrale myndigheter for å få ordninger på plass i Nav. Det er nesten 500 lokalt ansatte i gruva, det er en viktig bedrift, og ringvirkningene av stopp i gruva vil være katastrofale, sier Rune Rafaelsen.

Oppsigelser

De er enige om at et nært og godt samarbeid mellom fagforeninger og arbeidsgivere er den beste måten å få utvikling og trygge arbeidsplasser på, og viser til arbeidet i gruva som et eksempel på dette.

- Selv om det siste året har vist at samarbeid mellom fagforeninga og ledelse har gitt fantastiske resultater, er vi redd for at det ikke er nok når den økonomiske situasjonen er som den er. Vi frykter at ansatte kan bli sagt opp og tatt inn igjen som midlertidig ansatte med mye dårligere avtaler og rettigheter, sier Nilsen.

- Velferdsprofitører

- I Sør-Varanger kommune ser vi at det er alt for mange deltidsansatte og alt for mye bruk av vikarbyråer. Jeg mener at vikarbyråene er å sløse med pengene, sier Sølvi Gullhav.

- Ved å redusere bruk av vikarbyråer kan det gjøres store inntjeninger. Det vil bli tøft, og fagforeningene må være med i posessen, men å få flere faste arbeidsplasser vil redusere kostnadene til kommunen. Store utgifter til vikarbyrå kunne heller vært brukt til faste ansatte, og de som tjener på dette kalles velferdsprofitører, og dem vil vi ikke ha, sier Rune Rafaelsen.

- Kommunen kunne heller hatt sin egen vikarpool for de som ikke ønsker heltidsjobber. Det skal være lov å ikke ønske å jobbe heltid. Men det skal være faste heltidsjobber å få hvis man ønsker det, sier Gullhav.

Bruke stemmeretten

- Vi skal nå reise rundt i hele Finnmark, besøke arbeidsplasser, snakke med folk og fortelle om det valget de skal gjøre til høsten. Kommune- og fylkestingsvalget kommer til å bli et viktig skritt på veien mot neste stortingsvalg, og vi kommer til å oppfordre folk til å bruke stemmeretten, sier Rune Rafaelsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no