14. okt
 
Drømmer du om å høste egne grønnsaker?
Nibio Svanhovd med planer om andelslandbruk.

Publisert: 26.apr.2016 09:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:03

- Ønsker du å dyrke dine egne grønnsaker, men mangler kunnskap og praktisk erfaring? Og drømmer du om å kunne høste dine egne grønnsaker, men mangler åker, spør Tone Aandahl hos NIBIO Svanhovd.

Og mange av dem som har sett demonstrasjonshagen på Svanhovd gjør nok nettopp det. For på Svanhovd trylles det frem fargerike beter, saftig knutekål og gulrøtter i masse flotte farger av den arktiske jorda.

Nå blir det kanskje mulighet til selv å grave i jorda.

Aandahl forteller at NIBIO Svanhovd vurdere å starte Andelslandbruk på Svanhovd neste år.

- Det skal dyrkes grønnsaker, urter og bær, forteller hun og forklarer at andelslandbruk er en nyskapende omsetningsform, hvor forbrukere og bønder i samarbeid tar ansvar for matproduksjon.

Fellesskap

Andelshaverne deltar i et faglig og sosialt fellesskap. De høster til eget bruk og er med på avgjørelser omkring produksjonen.

- Antall etablerte andelslandbruk vokser med rekordfart. Det er nå 51 andelslandbruk rundt om i landet, hvorav det har vært en tredobling det siste året. Hittil er det nordligste etablerte i Bodø.

Kanskje er det enklere og billigere å kjøpe grønnsakene i butikken, men ferskt er det ikke nødvendigvis.

- Fordelen med Andelslandbruk er at man får tilgang på fersk kortreist sesongmat, det er lærerikt og man får mere fokus på et kretsløpsorientert og bærekraftig samfunn, forklarer Tone Aandahl.

Mange er opptatt av om det blir det økologisk dyrkede grønnsaker.

- Det blir litt opp til andelshaverne å bestemme, men det er klart at det vil være et viktig fokus. Vi ønsker jo at produksjonen skal være basert på lokale ressurser og at produksjonen skal ha et helhetlig kretsløp. Men det er ikke til å stikke under en stol at vi bor i et område som er marginalt for grønnsaksproduksjon, så det kan bli litt prøving og feiling i starten. Tilgangen på organisk gjødsel vil være en viktig faktor for å kunne lykkes med økologisk produksjon.

Svanhovd kommer til å arrangere et eller to informasjonsmøter i løpet av 2016.

- Samt at vi oppretter en egen Facebook-side for dette. Man kan også ta direkte kontakt med meg. Jeg er også interessert i å komme i kontakt med spesielt interesserte som er villige til å sitte i en kjernegruppe.

Bondens ansikt

I en artikkel i «Bonde og småbruker», Bonde- og Småbrukarlagets avis, forklares det at andelslandbruk oppsto i Japan på 1960-tallet. I Japan kalles modellen Teikei, som betyr partnerskap eller mat med bondens ansikt.

Modellen er også kjent fra Tyskland på 1980-tallet, der ble den kalt solidarisk landbruk.

- Gårder som opplevde redusert inntekt, spesielt satt opp mot kostnadene, prøvde dette ut for å sikre en forutsigbar og god økonomi for sin drift.

I dag er andelslandbruk utbredt i mange land, spesielt USA og Storbritannia. Der kalles den Community Supported Agriculture, forkortet til CSA.

I Norge var Øverland andelslandbruk i Bærum først ut. Der startet de opp med grønnsaker, urter og bær på arealer tilknyttet gården som forvaltes av Norges Vel.

- De er fortsatt Norges største med rundt 450 mennesker som andelshavere.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no