10. des
VALG: Å velge rett juletre er et valg. Audun Falle ved Anton Falles hagesenter på Sandnes selger rundt 500 av dem hver desember. (Alle foto: Tor Sandø).
 
Du grønne glitrende... ikke bare av tre
Grønne er de, og glitrer gjør de. Men de er ikke nødvendigvis av tre, juletrærne vi drar inn i de tusen hjem før julen ringes inn.

Publisert: 11.des.2014 22:11
Oppdatert: 23.okt.2017 10:45

I Sør-Varanger er det tre juletre-utsalg; Anton Falles hagesenter på Sandnes, Blomsterstua og Brendselsutsalget i Kirkenes. I tillegg selger julemessa på Skogfoss trær.

500 trær

Anton Falles hagesenter selger rundt 500 trær totalt i ukene før jul. Disse er fordelt på edelgran, furu og kunstige trær.

- De fleste kjøper edelgran, men stadig flere ser ut til å bytte over på de kunstige alternativene. De er enklere og tar litt mindre plass. De kunstige trærne er også blitt stadig bedre, sier Audun Falle.

Et kunstig juletre, som man får for fra kroner 2000 og oppover, har en levetid på 15-20 år.

- Jo, du kan kanskje se det på den måten. Mange synes edelgranen tar litt plass og så er det jo flere som velger det på grunn av allergi. Og så mener jo mange at det er enklest på den måten. Man slipper å kaste det. Man pakker det bare bort, som resten av julepynten.

Falle ser også en trend om at stadig flere ønsker et juletre inne og et ute.

Kjølig

Furu-trærne som hagesenteret på Sandnes er hentet fra Karasjok, mens edelgrana er dansk og de kunstige trærne er produsert i Østen.

Falle ber alle om å huske på at i dagene før jul skal trærne stå kjølig.

- Furua er grei. Den er hardfør og kan stå i månedsvis før nålene faller. Når det gjelder edelgrana, så må ikke trærne sjokk-tine. Det anbefales en gradvis tining, før det plasseres i juletrefoten. Her kommer en ny utfordring, nemlig at juletrefoten ikke er stor nok og trestammen må kappes. Da er det den tørre delen av stammen nedenfor må kuttes. Det kan være lurt å la treet stå i en bøtte med vann i to-tre timer først. Det er også viktig å ikke smi vekk barken, men la barken gå helt ned i vannet.

- Nei, dette er bare kjerringråd. Vann er fortsatt det viktigste for treet.

- Da kan man enten la det gå til avfallsselskapet, eller kappe opp treet og hive det i ovnen, sier Audun Falle.

Flest gran

Norsk Gallupinstitutt har gjort en undersøkelse som viser at hele 64 prosent av Norges befolkning foretrekker vanlig gran som juletre, mens ti prosent bruker edelgran. Åtte prosent sverger til furu, mens åtte prosent kan variere sitt treslagsvalg. De resterende ti prosentene velger enten plasttre, eller er bortreist og velger da ikke å ha tre i jula.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no