6. des
SYMBOLIKK: Silja Andersen viser frem vottene Camilla Carlsen har designet. Fulle av symbolikk. (Alle foto: Birgitte Wisur Olsen)
 
Du rekker fremdeles å strikke dem til jul
Her er gaven til den som har alt og som har gruveblod i årene. Nemlig votter med AS Sydvarangers logo.

Publisert: 13.des.2016 08:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:12

Grenselandsmuseet går nye veier i formidlingen av kulturarven.

- Vi vet lite om logoen til AS Sydvaranger. Vi forbinder den jo med gamle Sydvaranger, men også det nye selskapet brukte den samme logoen, påpeker formidler Silja Andersen.

Sydvarangervottene har farger hentet fra jernmalm og gråberg, og også den oransje fargen fra lompen. Mønstret henter opp malmårer og pukk, og nederst på vottene går togskinnene.

Registrator Camilla Carlsen har designet Sydvaranger-vottene. Hun har også dykket ned i museets magasin og hun har studert gamle bilder. Resultatet har blitt en fin liten serie med strikkeoppskrifter.

Hentet border

Et eksempel er votter der mønsteret er hentet fra et bilde av Per-John Savio og Ole Johnsen Must. De står på Wessels veranda like før avreise med Borchgrevinks Sydpol-ekspedisjon i 1898. Camilla Carlsen har forstørret opp bildet og tegnet og justert mønsteret fra Must sine votter. Nå er det blitt til en av strikkeoppskriftene som selges på Grenselandsmuseet. Hun har videre hentet mønster fra et bilde av Ole Mellesmoen. Mønsterbordene på den strikkede jakka han har på er overført til en lue. Her er også en oppskrift tatt fra en vott fra 1960, med fletter og korssting.

Tradisjon

Grenselandsmuset hadde tradisjonen tro førsjulsdag søndag. Her er foredrag, her er salgsboder, her sitter Trygve Beddari ved pianoet og lager førjulsstemning. Det dufter av Johnnys kanelsnurrer, og her er ikke minst juleverksted i regi av Kirkenes og omegn husflidslag med liv og røre og ivrig laging av julepynt.

Et godt besøkt arrangement i den snørike helga.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no