23. okt
PLATTFORM: Slik kan en kunstig hekkeplass bli seende ut. (Illustrasjon: Bioforsk).
 
Egen hekkeplass for terner
- Rødnebbterna sliter med å få fram unger, og vi tror dette henger sammen med usikre hekkeplasser, forteller prosjektleder, Bjørn Frantzen.

Publisert: 30.des.2013 19:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:35

Bioforsk vil bygge kunstig hekkeplass på de gamle broelementene i Pasvik naturreservat. Fylkesmannen er positiv, men før dette kan bli en realitet må blant annet grensekommissæren si sitt i saken. Bioforsk skriver i sin søknad at dette er en art som har en negativ trend i den norske bestanden, og at en kunstig hekkeplass vil skjerme fuglene fra predatorer.

Symbol

Rødnebbterna reiser imponerende langt i løpet av et år. Hekketiden foregår i arktiske strøk, mens den overvintrer i Antarktis.

- Fuglen er et slags symbol på Arktis, på samme måte som isbjørnen er det for pattedyrene, forteller Franzen. Det er en liten fugl som lever lenge. Selve konstruksjonen av hekkeområdene skal bestå av sandkasser laget i tre. Disse lages slik at de lett kan demonteres dersom forsøket ikke lykkes. På disse sandkassene monteres også 1-2 andeholker som reirplass for lappfiskand, lakseand og kvinand.

- I første omgang søker vi for en testperiode på fem år. Dette er et veldig spennende prosjekt, dersom vi får tillatelse, sier Frantzen.

Turisme

På russisk side er det også etablert et fuglekikkertårn, og Frantzen håper på å få til et samarbeid med Russland på sikt, dersom hekkeprosjektet viser seg å være en suksess.

- Vrakrestene som ligger på russisk side er jo mye større en dem på norsk side. Hvis dette testprosjektet fungerer, så kanskje vi kan bygge et flott anlegg sammen med russerne. Han mener det er viktig å få på plass mer naturbasert turisme i Pasvikdalen.

- Det er allerede etablert et kjempeflott fuglekikkertårn på Svanvik og ved Birk Husky er det anlagt en flott fuglekikkerkasse der du kan se fugler på nært hold. Pasvikdalen er lang, og det er fint dersom vi får til sånne små attraksjoner som folk kan kikke på, forteller han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no