16. nov
LYDMANN: Marius Hjelm Mortensen trives godt med lyd, og gir seg ikke med det første. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Eget lydfirma som 15-åring
Da Marius Hjelm Mortensen fylte 16 onsdag, hadde han allerede hatt sitt eget enkeltmannsforetak i et halvt år. Marius har vært lydentusiast siden barneskolen.

Publisert: 11.feb.2016 13:17
Oppdatert: 23.okt.2017 11:00

Om du har vært ute på arrangementer på torget, en konsert eller en konferanse, er det gode sjanser for at du har sett en høy, ung, tyggistyggende mann bak miksebordet. Marius Hjelm Mortensen har blitt en gjenganger som lydmann rundt om i Sør-Varanger de siste par årene.

- Mange blir forfær over hvor ung jeg er, sier han.

Det var som sjetteklassing at Marius ble bitt av lydbasillen.

- Sven Friskilæ var lydkar på barneskolen på Hesseng. Jeg så på ham, og tenkte at jeg ville prøve meg. Han lot meg gjøre det, og jeg endte opp med å kjøre lyd alene på mange av forestillingene og liknende, sier han.

Marius fortsatte med lydhobbyen på ungdomsskolen. Og for to år siden kom det første solo-oppdraget utenfor skolen, idet han ble hyrt inn til en demonstrasjon på torget. Tretten år gammel satte han opp og koplet sammen lydanlegg.

- Etter det har det vært flere aleneoppdrag. Jeg har vært scenesjef, nedriggingsansvarlig... Flere store roller, forteller han.

Lettere med eget

Etter hvert som det kom flere og flere oppdrag, fant Marius ut at det ville være lettere om han startet eget firma.

- Man kan gjøre mye mer med organisasjonsnummer enn med skattekort. Det er kjappere for folk å leie inn et firma enn å registrere meg som ansatt. Da blir det flere jobber og kjappere betaling, sier han.

Og det er nok å gjøre for en ungdomsskoleelev.

- Dette yrket går mye i perioder. Januar er dau, men nå i februar har jeg en del å gjøre med Barents Spektakel og Kirkeneskonferansen. Fra mai og utover tar det seg opp med bryllup, konferanser, sommerparty, Kirkenesdagene og så videre, sier han.

Foreldretillatelse

Det var en egen utfordring å sette i gang et eget firma som umyndig.

- Det var sikkert seks ukers behandling av masse papirer hos Fylkesmannen, sier Marius. Juli kom tillatelsen, og 15 år gamle Marius var registrert med firmaet Mortensen Lyd & Scene.

Foreldrene måtte også skrive under og gis myndighet til å kunne stoppe firmaet om det ble økonomiske problemer - eller om det gikk ut over skolen. Men så langt har det gått bra å kombinere skole og lydjobb.

- Det er hektiske tider iblant, og det kan være ganske tøft. Jeg må vite smertegrensen min. Men leksearbeidet går greit. Når jeg er ferdig med skolearbeid, kan jeg jobbe med lyd, konstaterer han.

Marius utvider gradvis sortimentet. Han vil satse mer på partyeffekter, som laser og skumparty-maskiner. Men mesteparten av pengene han tjener går til sparing og til seg selv, så langt.

Festivalarbeid

De største arrangementene Marius har jobbet på, er Grenseløsfestivalen i Sør-Varanger og Aronnesrocken i Alta. Han jobbet på begge festivalene i august og september i fjor, kort tid etter at firmaet var oppegående.

- Et krevende et var Lions sitt riksmøte i fjor. Det var 300 personer der, flere trådløse mikrofoner, og flere som pratet samtidig, forteller Marius.

Marius har også vært lydmann på arrangement med voksen aldersgrense og alkoholskjenking. Men det har ikke vært et problem så langt.

- Jeg tenker at jeg er på jobb, jeg er ansatt, og har taushetsplikt. Jeg drikker jo ikke, for det går ut over stedet der jeg jobber. Jeg er der for å levere lyden, og en bra konsertopplevelse, slår han fast.

Drømmen til Marius er å kunne gjøre lyd og lys på fulltid. Men han ser at det ikke går med dagens marked. Så han går for utdanning utenfor lydbransjen.

- Jeg har lenge hatt lyst til å gå i faren min sitt fotspor og jobbe med maskiner. Så da blir det å ta fagbrev, og gjøre lydarbeid på siden, sier han.

Det finnes likevel et lydhåp et stykke lenger inn i fremtida.

- En kompis av meg er 17 år gammel og lystekniker. Når Eirik Slagtern på Musikkgarasjen gir seg en gang, hadde det vært flott å kunne ta over butikken, og drive lyd- og lysfirma for hele Finnmark, mener han.

Men han går ikke for å utkonkurrere noen. Tvert i mot samarbeider han med Musikkgarasjen, og andre frilansere i området.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no