19. jul
TURMAT?: Scotch egg kan lunes forsiktig i folie ved bålet. Ta med litt soyasaus eller søt chilisaus som dip.
 
Eggende påske
Du spiser dem og nyter dem, maler dem og strikker dem. Påske er tid for egg. I alle varianter.

Publisert: 24.mar.2016 13:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:02

Det sies at nordmenn dobler sitt forbruk av egg i påsken. Vi spiser, eller bruker, over tjue millioner egg. Hvorfor?

Vår eller Jesus

Koblingen mellom egg og påske har vi fra riktig gammelt av. Det er flere hundre års tradisjoner som henger igjen når du maler egg sammen med barna, eller fyller påskeegget med godsaker.

Den praktiske tradisjonen er at påsken faller sammen med vår, og at hønene begynte å legge flere egg. Dette var en god stund før begrepet burhøns og kunstig lys var et faktum.

Samtidig var ukene før påske også en viktig fastetid, da for eksempel ortodokse måtte avstå også fra egg. Måten å bevare dem på var å hardkoke dem.

En religiøs opprinnelse om dekorerte egg er historier om Jomfru Marias tårer som laget fargeflekker på eggene, og om det hvite egget som mirakuløst ble rødt da Maria Magdalena fortalte den romerske keiser om Jesu oppstandelse.

Dekorering av egg ble uansett tro en tradisjon som har tatt mange veier, fra de gule eggene vi morer oss med å lage hver påske ved hjelp av løkskall i kokevannet, til de edle Fabergé-eggene verdt astronomiske summer.

I Tyskland skal det finnes et eget påskeegg-museum. Det skal finnes private samlinger av vakkert dekorerte egg og det arrangeres samlermesser for eggsamlere. Dekorerte egg finnes i de utroligste varianter.

Annerledes vaffel

For oss mer vanlige egg-forbrukere er frokostegg og sjokoladeegg mer oppnåelig. Men også på hjemmefronten går det an å være kreativ i eggbruken. Noen liker vafler til den lange frokosten, noen liker egg og bacon. Det går an å servere vafler (ikke lag dem så søte..) med egg og bacon... og litt grønt ved siden av. Og så kan du for eksempel lage skotske egg til skituren eller dukkah-egg som en overraskelse.

Her har du to eggende:

4 skotske egg

Kok fire egg i 7 - 9 minutter avhengig av hvor hardkokt du vil ha plommen. Legg dem i iskaldt vann og skrell dem når de er blitt helt kalde.

Bland 500 gram kjøttdeig av svin (storfe- og kyllingkjøttdeig kan også brukes) godt sammen med:

1 ss soyasaus

1/2 ss sukker

1 ts revet muskatnøtt

1 ts salt

1/2 ts kvernet pepper

1/2 ts finrevet frisk ingefær

1 stk finhakket rød chili

1 stk finhakket vårløk

Bland sammen i en skål:

2 dl hvetemel

1 ts salt

1/4 ts pepper

Visp to egg i en annen skål

Ha 2 dl griljermel (eller panko brødkrum) i en tredje

Pakk kjøttdeigblandingen rundt hvert av de fire eggene og klapp dem glatte.

Rull eggene først i melblandingen, deretter i de vispede eggene og til slutt i griljermelet.

Friter eggene i 5-6 minutter, for eksempel i en kjele med olje. Oljen bør være 5-6 centimeter opp fra bunnen og holde rundt 180 grader. Stikk skaftet på en tresleiv ned i oljen. Hvis det bobler kraftig rundt treskaftet er oljen varm nok.

La eggene renne av seg på kjøkkenpapir.

4 Dukkah-egg

Kok eggene i 8 minutter og avkjøl i rennende kaldt vann.

Rist 30 gram hasselnøtter i tørr stekepanne i 4-5 minutter. gi dem kraftig i et kjøkkenhåndkle så det tynne skinnet løsner. Grovhakk nøttene for hånd.

Rist 50 gram sesamfrø på samme måte til de er gylne. Ha over på tørkepapir.

Bland nøtter og sesamfrø sammen med:

2 ss malt koriander

2 ss malt spisskummen

1 ss chilipulver

2 ss paprikapulver

1 ts tørket timian

1 ts salt

1/2 ts kvernet pepper

Hell litt av dukkaen i en dyp tallerken og rull ett og ett egg i blandingen. Lag små «reder» av alfalfa-spirer og server eggene i hvert sitt rede.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no