14. okt
EIENDOM: Melkefoss kraftverk, ett av byggene Varanger Kraft må betale kommunen for. (Arkivfoto: Birgitte Wisur Olsen)
 
Eiendomsskatt går inn i nettleien
Strømprisen skal ikke påvirkes av den økte eiendomsskatten i kommunen i år. Men ett sted må forbrukerne spytte inn noen kroner.

Publisert: 05.jan.2017 14:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:13

Varanger Kraft må betale mer for kraftverkene:

Huseiere og bedrifter rundt om i Sør-Varanger er nødt til å betale 0,2 promille mer i eiendomsskatt i år enn i fjor, etter at kommunestyret godkjente nye satser på 4,2 promille for boliger og fritidsboliger, og 6,2 promille for næringseiendommer.

Økonomisjef Håvard Sundkvist i Varanger Kraft har ikke tall på hvor mye mer de må betale i eiendomsskatt i skrivende stund. De er imidlertid regnet som en av de større betalerne i Sør-Varanger kommune, blant annet på grunn av kraftverkene i Pasvik.

Markedsverdier

Men at Varanger Kraft må betale mer, går ikke ut over strømprisene. Sundkvist forteller at strømprisene fremdeles er basert på rene markedsverdier.

Det stedet der strømkundene vil merke eiendomsskatten, er nettleien. Mesteparten av nettleien som Varanger Kraftnett krever av brukerne er regulert av Norges vassdrags- og energidirektorat. Men selskapet kan også kreve inn eiendomsskatt som en del av nettleien til kundene.

- Det er et lite beløp for hver enkeltbruker. Hver enkelt person vil nok ikke merke det så mye, sier Sundkvist.

Varanger Krafts nettleie per år har økt med 310 kroner for husholdninger dette året, med 500 kroner for små næringsanlegg, med 1300 kroner for store anlegg, og med 3130 kroner for de største anleggene. Hver private husstand er nødt til å betale 3850 kroner i nettleie i år.

Skyldes ikke eiendomsskatt

På spørsmål om hvor mye av nettleieøkningen som skyldes eiendomsskatten, svarer Varanger Krafts avdelingssjef for nettdrift, Trond Tolk.

 - Veldig lite, om noe, av nettleieøkningen i 2017 er som følge av eiendomsskatten. «Verk og bruk» er i de fleste kommuner på makssatsen på 7 promille, og har vært det i flere år. For 2017 budsjetterer vi med samme utgift til eiendomsskatt som vi betalte til kommunene i 2016, sier Tolk.

- Eiendomsskatt har bidratt med noe. Siden 2008 har flere kommuner innført eiendomsskatt for «verk og bruk», og ved retakseringer (som for eksempel i Sør-Varanger kommune i 2014) økes som oftest eiendomsskattegrunnlaget. Vi betaler cirka tre millioner kroner mer i eiendomsskatt i 2017 sammenliknet med 2008. KPI. I 2008 var denne på 121,8 og i 2017 forventes den å være 147,4, det vil si en økning på cirka 21 prosent. Store investeringer, både i sentralnettet (Statnett) og i regional- og distribusjonsnettet (Varanger KraftNett) er også en bidragsyter til økt nettleie. For Varanger KraftNetts del har vi cirka 20 millioner kroner høyere avskrivninger i 2017 enn i 2008.  Av mer lokale forhold så kan vi nevne at når en veldig stor uttakskunde plutselig må stenge sin produksjon, blir det færre kunder å dele nettkostnaden på. Når Sydvaranger Gruve stengte medførte dette at nettleien til andre kunder økte. Innføring av arbeidsgiveravgift for nettselskapene påvirker også nettleien, for 2016 var denne på knapt tre millioner kroner, sier Trond Tolk.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no