21. okt
JUBEL: Kokkene fra flyktningtjenesten og 5. og 6. klasse på Sandnes skole, etter vel utført matlaging.
 
Eksamen i eksotisk mat
Femte og sjette klasse på Sandnes skole fikk smake på alt fra rolex til nafogo, i finalen på årets «Master Chef»-ordning.

Publisert: 22.mai.2015 15:18
Oppdatert: 23.okt.2017 10:51

– Kan jeg også prøve, spør Andrine Wiik idet Mona Mohamed og Deko Adan begynner å pakke egg inn i deig. Nafogo heter retten: Kokte egg i en frityrstekt, potetbasert deig. Og snart er både Andrine, Maya Ingerøynen Mathisen og Ida Skårvik med på innpakkingen.

Nafogo er bare en av et utall retter som settes i stand på Sandnes skole idet SVA er innom tirsdag formiddag. Det er finalen i enda et vellykket år med «Master Chef». Offisielt sett har ikke ordningen noe å gjøre med TV-programmet av samme navn, men ånden er mye den samme: Å spre matlagingsglede.
I løpet av det siste skoleåret, som tre tidligere skoleår, har brukere av flyktningtjenesten i Sør-Varanger stilt opp parvis på skolen omtrent hver måned, for å engasjere skoleelever i matlaging. Det er alt fra tradisjonelle retter fra kokkenes hjemland til mer generelle ting som pizza og kylling med karri og grønnsaker.

Rolex

Den tirsdagen vi er innom, er alle kokkene til stede, og matmengden og variasjonen når toppen. Her er to elever i ferd med å skrelle og kutte opp ferske rødbeter til salat, og de kommer tilbake med røde fingre. Der samarbeider tre elever om å ordne de forskjellige bestanddelene av såkalt rolex: Naturligvis ikke en type klokke, men en østafrikansk pannekake.

– Den spises som gatemat. Vi lager det hjemme, forteller Naomi Muisha med et smil idet hun serverer. Hun har demonstrert og guidet elevene igjennom oppskriften sammen med søsteren Harriet. Tidligere i vår stilte de to opp på skolen for å vise elevene hvordan man lager potetomelett og lammegryte.

Lærer noe

Det hele går litt for fort til at elevene umiddelbart kan lage alt dette hjemme etterpå - men de blir mer kjent med forskjellige matretter. Senni Haparanta, Johann Nordhus og Espen Burger, trioen som hjalp til med rolexene, ramser kjapt opp ingredienser når vi spør dem.
– Mel, tomater, løk, agurk... Paprika? Nei. Gulrøtter skal raspes. Det stekes i olje, nevner de. De tre fikk hver sin oppgave, med preparering, pannekakesteking og laging av omeletten som ble lagt inn i pannekaka - en såkalt chapati.
– Det virket vanskelig, men det ble veldig lett etter hvert, konstaterer de tre.
Naomi er veldig glad for å være med på Master Chef-opplegget.
– Det er moro å ha med barna. De er veldig lærevillige, sier hun.

Smaken er bra også, skal man spørre elevene. Ordene som går igjen idet vi spør dem, er «mye smak». Det sies som et kompliment: Av karri, av grønnsaker, av smaksrik saus på pizzaen.

Sterkt ønske om å fortsette

Med enden på det fjerde året i Master Chef på Sandnes skole, kommer rektor innom med diplomer til alle kokkene. Til jubel og applaus fra elevene, som absolutt ikke klager på å få lage og smake på ny mat.
Opplegget er et samarbeid mellom skolen, flyktningtjenesten og Sandnes Kulturrøre. Sistnevnte styrer med arrangement for skoleelever etter skoletid.
– Sandnes skole har et sterkt ønske om fortsette med Master Chef til neste år, og har inntrykk av at Flyktningetjenesten også er innstilt på det. Samarbeidet har blitt stadig bedre og mer veldrevet. Det er vanligvis femte klasse som har fått tilbudet om Master Chef, som en introduksjon og motivasjon til «Mat og helse»-faget som elevene får i sjette, forteller Sigrid Sæterhaug ved Sandnes skole.

Aud Mikkola på flyktningtjenesten håper i alle fall at det blir flere år.
– Det er en udelt glede. Dette er viktig, for deltakerne får snakket norsk, og får kommet seg litt ut av kontor og egne klasserom, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no