20. okt
Iver B. Neumann. Pressebilder for Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI)
Foto: Christopher Olssøn
 
Ekspert: - Spionsaken i Russland er et klart signal til Norge
Fengslingen av norske Frode Berg (62), som er anklaget for spionasje i Moskva, er et klart signal til Norge, sier Russland-ekspert Iver B. Neumann.

Publisert: 20.des.2017 05:18
Oppdatert: 20.des.2017 19:56

– De fleste stater ser gjennom fingrene med informasjonsinnhenting. Så når en spionsak, uavhengig av om den er reell eller ikke, blir blåst opp og offentliggjort, er det alltid et klart signal stater imellom, sier professor Iver B. Neumann ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til Aftenposten.

Berg, som er tidligere grenseinspektør bosatt i Kirkenes, ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember. Nøyaktig hvilke omstendigheter som har ledet opp til fengslingen, er fortsatt uklart.

Koblet til russer

Tirsdag ble det klart at han er anklaget for å ha mottatt hemmelige dokumenter om den russiske flåten og siktet for spionasje. Det er den russiske borgeren Aleksej Zjitnjuk, som er siktet for forræderi, som skal ha overlevert dokumentene til Berg, ifølge anklagene.

Både VG og TV 2 melder imidlertid at Zjitnjuk var pågrepet allerede før nordmannen ankom Russland.

Forholdet mellom Russland og Norge vært anstrengt helt siden Russlands annektering av ukrainske Krim i 2014.

Familien bekymret

Jekaterina Krasnova, pressetalskvinne ved Lefortovo-domstolen, bekrefter overfor nyhetsbyrået Tass at nordmannen er fengslet i to måneder fram til 5. februar. Ifølge Krasnova er Kirkenes-mannen siktet etter paragraf 276 som omhandler spionasje.

Bergs familie sier via sin advokat Brynjulf Risnes at de stiller seg uforstående til siktelsen.

– Familien synes situasjonen er vanskelig. De hadde håpet at alt var en misforståelse, og at den skulle løse seg raskt. Nå begynner de å innse at det blir jul uten Frode Berg, sier Risnes til NRK.

Saken er svært belastende for familien, særlig fordi de får så lite informasjon, sier advokaten.

– Man får inntrykk av at det er nokså mye hemmeligheter fra russisk side i denne saken. Det er veldig lite informasjon å få, sier han.

Spionsiktelsen har en minstestraff på ti års fengsel dersom Berg blir funnet skyldig.

– Det er veldig alvorlig og en av de alvorligste siktelsene man kan få i Russland. Det gjør familien ekstra bekymret. Når det ikke har løst seg raskt, forstår de ikke helt hva som foregår, sier Risnes til NRK.

Solberg informert

På sin halvårlige oppsummering før jul tirsdag bekreftet statsminister Erna Solberg (H) at hun er informert om situasjonen til Berg.

– Dette er en sak jeg ble informert om før dette møtet. Dette er en konsulær sak som vi behandler som det. Det er ambassaden i Russland og UD som følger opp den saken. De må kommentere den, sa Solberg under pressekonferansen.

– Utenrikstjenesten ved ambassaden i Moskva har vært i kontakt med fengslede, og det gis bistand i henhold til gjeldende retningslinjer og rammer for konsulær bistand til norske borgere fengslet i utlandet, sier kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet (UD) til Dagens Næringsliv.

Ifølge Andersen kan ikke UD kommentere saken videre på grunn av lovpålagt taushetsplikt i en pågående konsulærsak.

– Hjalp ukrainske flyktninger på grensa

Frode Berg jobbet ved grensekommissariatet i Sør-Varanger i 25 år fram til 2014, da han ble pensjonist. Han har i mange år vært sterkt engasjert i norsk-russisk samarbeid, blant annet som styremedlem i kulturbedriften Pikene på Broen.

Han var tilknyttet grensekommissariatet på timebasis som del av en norsk-russisk grensekommisjon fram til sommeren 2016.

Ifølge NRK har han fått oppnevnt en russisk advokat. Berg har også hatt besøk av familien. Han har anket fengslingskjennelsen, og anken skal behandles på et rettsmøte i Moskva i begynnelsen av januar.

Ifølge det russiske sikkerhetspolitiet skal Berg ha gitt informasjon til norske myndigheter og CIA.

Russiske medier kobler også saken opp mot Bergs engasjement i Røde Kors. NTB har vært i kontakt med Røde Kors, som foreløpig ikke vil kommentere saken.

Ikke fått besøkt

Verken familien eller hans norske forsvarer får møte Frode Berg.

– Det er kun representanter fra ambassaden som har fått møte ham, sier Brynjulf Risnes, Bergs norske forsvarer, til NTB.

Han sier Berg sitter i et høysikkerhetsfengsel, og at hemmeligholdet er høyt.

– Dette er fengselet som sikkerhetspolitiet bruker. Vi har ennå ikke fått vite hvem hans russiske forsvarer er, og det sier jo noe om hvordan hemmeligholdet er der, sier Risnes.

Han avventer å reise til Moskva.

– Jeg drar ikke over før jeg vet at det har en hensikt, sier forsvareren.

Risnes sier anklagene mot Berg kan være et forsøk på å straffe Norge.

– Det er grunn til å tro at dette har politiske undertoner, og mange mener saken er fabrikkert. Det er ingen grunn til å tro at dette har noe med hans arbeid å gjøre, sier Risnes.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no