10. des
OPTIMISTER: Thanasis og Oxana Kalivas gleder seg til å åpne Kirkenes hotell i neste uke. De tror de skal bøte på underkapasiteten på hotellrom i Kirkenes.
 
Ekteparet Kalivas åpner hotell i Kirkenes
Thanasis Kalivas har gjort det meste, men ikke drevet hotell. Sammen med kona Oxana Kalivas overtok han gamle Wessel hotell for to uker siden, og har døpt det om til Kirkenes hotell. De tror de skal klare seg bra. – Det er ikke nok rom i Kirkenes, sier de.

Publisert: 30.jun.2017 09:21
Oppdatert: 23.okt.2017 11:21

– Velkommen til oss og det nye Kirkenes hotell, smiler Thanasis Kalivas.
Han er full av optimisme for sin nye arbeidsplass selv om han ikke har erfaring med å drive hotell.
– Jeg har jobbet med alt mulig, også i resepsjon på hotell og jobbet med servering. Det er noe ganske annet enn å drive hotellet selv, men jeg har tro på at dette skal gå bra. Vi vil gjøre det så enkelt som mulig og være det billigste alternativet i Kirkenes, sier han.

Stod tomt

Du har sikkert sett Kalivas i mange forskjellige jobber i Kirkenes, og hjemmefra har den utflytta grekeren også et variert arbeidsliv. Han har vært inspektør for kommunens vannverk på landsbygda i Hellas (ikke alltid like populær, det var vannrasjonering, og bøndene syntes alltid de fikk for lite og betalte for mye) og han har jobbet på Prix i Bjørnevatn, og alt mulig i mellom. Nå er han blitt hotelldirektør.
– Vi regner med å åpne i neste uke. Det er nesten bare kassasystemer og betalingsløsninger som gjenstår, sier han optimistisk.
– Man tror at det bare er å re sengene og åpne dørene, men det er utrolig mye mer enn det. Det var Mette Fiskebeck som drev hotellet sist, og det var et bra hotell, men hun ga seg og så fikk UDI leie det som flyktningemottak, og siden stod det tomt. Så jeg spurte Fiskebeck-brødrene om jeg kunne få leie og drive hotell, og det fikk jeg. Men ikke til evig tid, de har planer om ombygging, men tidsperspektivet på de planene er er ikke klare, så foreløpig kommer vi til å drive, sier han.

Nesten klart

Selv om det har vært mange års drift og flyktningemottak til slutt, synes han bygg og rom var i god stand.
– Det var veldig god stand her, og nesten alt av saker og møbler er her, det var lite som trengte å kjøpes. For det meste måtte det gjøres skikkelig rent, så det har vært mye vasking. Oxana skal først og fremst drive med renhold på hotellet, så hun har jobbet mye de siste to ukene. I tillegg trengtes det en del nye dyner og sengklær og litt småting som måtte byttes ut. Og så har vi bestilt nytt skilt som kommer snart, men vi begynner å bli klare, forteller Kalivas.

Bjørnerommet

Det er ikke bare han som har en variert bakgrunn. Oxana Kalivas er opprinnelig politi fra Russland, noe mannen mener kommer til å bli veldig nyttig hvis det kommer gjester som man trenger å være streng med. I tillegg har hun også jobbet med serveringsbransjen og med renhold.
– Vi har noen veldig spesielle rom, du må vise dem fram, sier hun til ektemannen.
– Det har bodd kinesere her som var med og laget dekorasjoner på snøhotellet. De har tegnet på veggene, forteller han.
- De har tegnet rein og elg og bjørn, det er ganske unikt. Kanskje vi må kalle det for bjørnerommet og reinrommet, ler han.

– Billig og enkelt

I tillegg til 25 enkle og doble rom er det også et lite kjøkken der gjester kan lage sin egen mat hvis de ønsker.
– Ofte når man reiser med små barn, vil ikke de ha den maten som er på restaurant eller de må ha mat til andre tider enn de voksne. Da er det greit å kunne lage noe enkelt til dem, sier Thanasis Kalivas. Han har barn selv og vet hva han snakker om. Man kan få vasket sine egne klær på hotellet også, vaskemaskinen står klar.
– Når man søker etter budsjettrom i Kirkenes skal man finne Kirkenes hotell. Derfor satser vi på de kundene som er villig til å bo litt enkelt, men bra, og vi tror det er mange turister som vil synes vårt alternativ er bra nok. Det kan også være forretningsreisende som bare trenger å overnatte, for eksempel russere eller russiske sjøfolk som skal mønstre på og av båten. Det kan også være russiske turister som skal videre med flyet, forteller han.

Hele året

Kalivas sier han har fått mange positive signaler fra reiselivet i kommunen som tyder på at behovet er tilstede også for de som egentlig hadde tenkt å betale litt mer for hotellrom.
– Jeg har hørt flere tilfeller om at grupper måtte avlyse besøket fordi det ikke var hotellrom å få tak i. Vi kommer til å ha nettsider og jeg vil kontakte reisebyråene, busselskapene, reiselivsbedriftene, bruke sosiale medier og annonsere. Og det er ikke bare om sommeren at kapasiteten er liten, det begynner å bli liten kapasitet om vinteren også, så jeg er veldig optimistisk, sier han.

Gjester fra kina

Han har også inngått et samarbeid med Shanghai, restauranten som ligger i samme etasje som resepsjonen.
– En ting er at vi kan kjøpe frokosttjenester fra dem og gjestene kan spise middag der. Men de har også mange kinesiske gjester på besøk, turister som kommer med buss fra Rovaniemi og som stopper her for å se på nordlyset, spise og reise videre. Kanskje kan det bli noen overnattingsgjester av det. Hotellet er bra for restauranten og restauranten er bra for hotellet, sier han.
I tillegg har han inngått avtale med Ofelas i etasjen under om at gjester har gratis inngang der.
– Vi blir som en stor servicefamilie i samme bygg, jeg tror vi alle kan tjene på hverandre, sier han.

Lokal historie

I begynnelsen kommer det bare til å være han og kona som driver hotellet, men så må de se an behovet for å kanskje ansette noen. Og de ser lyst på framtida, selv om hotellet på papiret er foreløpig.
– Antallet gjester øker og øker, og det er bare to store hoteller her. Vi samarbeider selvsagt med alle. Det har for eksempel bodd kinesere her som jobbet med snøhotellet. De kommer jo tilbake neste år, og det er hele tiden noen som trenger et sted å bo, så dette tror vi på, sier han.
Han sier han synes Wessel hotell var et fint navn, men ikke så praktisk. Hvis man søker på nettet etter hotell i Kirkenes er det mer sannsynlig at man finner Kirkenes hotell enn Wessel hotell, mener han. Men Ellisif Wessels fotografier i korridorene og store malerier av ekteparet Wessel kommer nok til å pryde veggene i hotellet likevel.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no