16. nov
KOS: Fornøyde russiske pensjonister på besøk på Eldresenteret på Barents eldrekafe. Leder for Sør- Varanger friviligsentral, Sandra Asmyhr, nummer to fra venstre, ved siden av ordfører Rune Rafaelsen. (Foto: Jørn Fossmo).
 
Eldre vennskap over landegrensene
Vennskap og muligheten til å bli bedre kjent over grensene er hovedformålet for Sør-Varanger Frivilligsentral som hadde invitert russiske pensjonister til Barents eldrekafe på Eldresenteret tirsdag formiddag.

Publisert: 11.feb.2017 10:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:15

Hver tirsdag arrangerer Sør-Varanger frivilligsentral eldrekafé på Eldresenteret. Denne dagen var seks damer fra Zapolnarny og Nikel invitert med på samværet som de satte stor pris på. De fortalte at de ønsket seg en lignende kafe for de eldre på sine hjemplasser.

Damene hadde med seg pirog, russisk bakverk basert på butterdeig med innbakt fyll og denne gangen syltetøy. De bød også på underholdning og sang en russisk folkesang og en sang om beleiringen av Leningrad (St. Petersburg) under andre verdenskrig.

Ønsker en eldrekafe i øst

Daglig leder for Sør Varanger Frivilligsentral, Sandra Asmyhr, forteller at det er tredje året at pensjonister på andre siden av grensen blir invitert til Barentsdagene. Nadia Ertushenko som har bodd i Norge i snart to år, hjalp til som tolk mens praten gikk rundt bordet.

- Vi sponser transporten til og fra Russland for våre gjester og all servering på kafeen, forteller Asmyhr.

De russiske gjestene ga uttrykk for at de savnet et slikt tilbud i Russland. Mange av pensjonistene greier seg selv eller får god hjelp av familien eller naboer som er en tradisjon i vårt naboland. Til forskjell fra Norge blir det i Russland sett på som litt uverdig å måtte overlate omsorgen for de eldre til andre utenfor familen.

Samarbeid på alle nivå

Ordfører Rune Rafaelsen poengterete i sin tale at det prosjektet som Frivilligsentralen og Røde Kors står bak, viser at Barentssamarbeidet fungererer på alle nivå, også blant de eldre.

- De norske synes også det var morsomt med besøk fra Russland, sa han.

Asmyhr opplyser forøvrig at eldrekafen er et tilbud til alle pensjonister, både de som hjemme og på institusjoner.

- Vi henter de som har lyst til å være med på eldrekafeen. Det bruker å være mye folk hver gang. De eldre syns det er morsomt og givende å treffe andre eldre. I tillegg kan eldre få besøk hjemme hos seg dersom de ønsker selskap, sier Asmyhr og legger til at denne tirsdagen var alt gratis.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no