11. des
MERKET: Denne elgen har pels nå, men skal ikke røres. Her ser vi den på vinteren, før den fikk pelsen tilbake. (Foto: Erling Kristiansen)
 
Elgen fikk håret tilbake
Den hårløse elgen fikk pelsen tilbake i løpet av sommeren. Både Veterinærinstituttet og FeFo håper at den skal få leve igjennom jakta.

Publisert: 03.sep.2015 13:49
Oppdatert: 23.okt.2017 10:54

Den tidligere hårløse elgkua er nå stort sett bare gjenkjennelig ved det store, gule halsbåndet som både den og kalven har fått på seg.

- Nå på sommeren har den fått pels, så nå ser den normal ut, konstaterer Geir Thrane i Neiden jeger- og fiskerforening.

Foreningen fikk i oppdrag av kommunen og veterinærinstituttet å holde øye med elgkua. De har sporet den månedlig, og tatt bilder av den.

Elgkua har født siden sist SVA skrev om den. Også kalven har blitt merket med halsbånd, ifølge Thrane. Da skulle det være enkelt å kjenne dem igjen, mener han.

Overvåkning

Det er bra, for håpet er at begge elgene får leve igjennom de neste par vintrene.

- Vi ønsker å følge elgen de neste par årene fremover, for å se om det dukker opp nytt håravfall, eller om pelsen holder seg normal, sier Knut Madslien i Veterinærinstituttet. Tanken er å fortsette som nå, med å fotografere elgen én gang i måneden.

Det har vært tilfeller av håravfall i Sør-Norge, men denne elgen er fremdeles den eneste som har blitt registrert med håravfall på vinter eller høst i nord. Den er også den første av de hårløse elgene i landet som har blitt merket og fulgt på denne måten.

Det er nemlig usikkert hva som har forårsaket håravfallet noen av stedene, og om det er noe smittsomt.

Håpet er også å holde elgkalven i live i de neste to årene.

- Kalven blir som et slags kontrollobjekt. Om det er noe smittsomt, vil man kanskje forvente at kalven også skal få det, sier Madslien.

Fredning

FeFo jobber fortsatt med å frede den hårløse elgkua. Utmarksforvalter Anders Aarthun Ims har tro på at de får det til.

- Det ligger i kortene at kua nok blir fredet. Om vi ikke har belegg for å frede den, vil vi i alle fall gå ut med en sterk oppfordring om å ikke skyte den, sier han.

- Jeg tror jegerne også har interesse i at den ikke skytes, nevner han.

Ims sier at de følger Veterinærinstituttets oppfordring også når det gjelder kalven, men hadde ikke fått instrukser da SVA tok kontakt.

- Dyrene er også generelt fredet, i og med at det ikke skal skytes voksen elgku i år, legger Thrane til.

Det var i begynnelsen av i år at elgen med store hårløse områder på ryggen ble oppdaget i Neiden-området. Det vekte interesse blant forskningsmiljø. Veterinærinstituttet håper fremdeles å merke og følge flere elger, eller rein, om noen skulle finne liknende tilfeller.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no