5. des
PÅKJØRT: Elgkua løp opp på skinnegangen og ble truffet av toget. Den ble hardt skadet og måtte avlives.
 
Elgku måtte avlives etter påkjørsel
Malmtoget hadde ikke mulighet til å stoppe da elgkua løp opp på sporet.

Publisert: 03.jun.2014 11:31
Oppdatert: 23.okt.2017 10:40

Ei elgku måtte avlives etter å ha løpt opp på sporet og kollidert med malmtoget som var på vei til Kirkenes.

- Det er første gang i min tid i Viltnemda at toget har kollidert med en elg. Da snakker vi om de siste 30 år. Jeg har ikke hørt om kollisjon mellom elg og tog her i Sør-Varanger før, sier Bjørnar Gjetmundsen, leder i Viltnemda.

Påkjørselen skjedde på AVL på Hesseng litt før klokka 10.30. Politiet ble straks varslet og Viltnemda tilkalt. Gjetmundsen var i nærheten og kunne komme til stedet like etterpå.

- Da jeg kom til stedet så jeg at det var ei elgku. Den var fremdeles i live, men hardt skadet og måtte bare avlives med det samme, sier Gjetmundsen.

Ifølge folkene på toget hadde den løpt opp på skinnegangen rett foran toget, blitt truffet og kastet ut i skråningen. Kua bar på en kalv, og sammenstøtet med toget satte i gang mekanismen med å kvitte seg med kalven, men den trakk seg inn igjen og stod ikke til å redde. Selv om toget bare kjører i 40 kilometers fart på strekningen var sammenstøtet kraftig.

- Det var ei fin, stor ku, kanskje 4-5 år gammel. Den har nylig blitt sett med fjorårskalv her i området, og her mellom Rundvannet og Sandnesvannet er det gode beiteområder og ikke uvanlig å se elg. De trekker fram og tilbake i området her, sier Gjetmundsen.

Les også: Advarer mot livsfarlig lek på sporet

- Vi har sett elg krysse sporet flere ganger, og det har vært nære på noen ganger også, sier lokfører Joakim Hansen, som kom til stedet like etter påkjørselen.

- Spesielt ved tunnelåpningen, der krysser de ofte sporet, sier han.

Han forteller at ved Barentshallen var de tidligere veldig plaget med rein på sporet, men etter at de hang opp viltgjerde langs sporet, har det problemet nesten blitt helt borte. Nå må de vurdere tiltak for å holde elgen unna sporet også.

- Elgen liker seg veldig godt der det er kratt, så hvis man får tatt bort mer kratt langs sporet, vil nok ikke elgen bli like lysten på å nærme seg, mener Bjørnar Gjetmundsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no