23. okt
MUSIKKVIDEO: Emelie Nilsen, kjent fra bandet Blacksheeps, deltar i musikkvideoen Være en kven.
 
Emelie Nilsen i kvensk musikkvideo
Kvenungdommen – Norske Kveners Forbunds ungdomsorganisasjon ga i år en «julegave» til folket i form av en musikkvideo. Emelie Nilsen fra Blacksheeps med røtter på Bugøynes er en av bidragsyterne.

Publisert: 29.des.2014 18:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:46

Sammen med kvenske, norsk-finske og sjøsamiske musikere har Kvenungdommen spilt inn en egen versjon av «Være en venn», den handler om kvensk kultur, språk og identitet, heter det i en pressemelding fra Kveeninuoret. Blacksheeps - Emelie Nilsen med far fra Bugøynes representerer kvenene der.

Kampanje

«Forente Kvenske artister feat. Nora Ollila – Være en kven» ble sluppet på Facebook og Youtube andre juledag. Dette er et prosjekt i regi av Kveeninuoret – Kvenungdommen, som med dette lanserer sitt undervisningsopplegg for den videregående skolen i Troms og Finnmark. Filmen er en del av deres eget opplysningsprosjekt rettet mot ungdom i landsdelen, som kjøres i gang på våren 2015 – «Kveeni luusit».

Samarbeid

Både kvenske, norsk-finske og sjøsamiske musikere fra Troms og Finnmark har deltatt i prosjektet, i tillegg til Musikklinja på Kongsbakken Videregående skole. Jens Johan Hjort, ordføreren i Tromsø, har også en gjesteopptreden i musikkvideoen. Videoen er produsert i samarbeid med filmregissør Arthur Arnesen. Eskild Johansen har vært prosjektleder på vegne av Norske Kveners Forbund og Kveeninuoret. 

Deltar selv

– Målet har vært å sette søkelys på kvensk språk, kultur og ungdomsidentitet, og Kveeninuorets nye satsning rettet mot Videregående skole i Troms og Finnmark. Vi ønsker også å gi en klar beskjed til Porsanger Kommune at de andre kvenske bygdene stiller opp for Børselv, sier leder i Kveeninuoret, Nora Ollila, som selv deltar i videoen og har ledet prosjektet sammen med Eskild Johansen.

Kjente musikere

Musikere med både kvensk, norsk-finsk og sjøsamisk bakgrunn har deltatt i prosjektet.
Stein Ellysef Olsen, med kvensk familebakgrunn fra Havøysund i Måsvær, er vokalist i Karlsøy Prestegaard. Petter Pogo, musiker i bandet Senjahopen, har si slekt i Vadsø. Hans familie benevner seg selv som norsk-finsk. Emelie Nilsen, kjent som gitarist i Blacksheeps har kvensk slekt fra Bugøynes i Sør-Varanger. Marie Mietinen er vokalist i bandet Linstampan fra Vestre Jakobselv, og har norsk-finsk bakgrunn. Sylvi Vatne Pedersen er av sjøsamisk slekt i kulturbygda Manndalen i Kåfjord, og fra samme bygd kommer også Kevin Eriksen, som har kvensk bakgrunn, og som også deltar i musikkvideoen. I tillegg har tredjeklasse ved musikklinja på Kongsbakken videregående skole stilt med eget kor til innspillingen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no