12. des
Barnevernet: Arbeidstilsynet betegner situasjonen som alvorlig og har også konkludert med at varslingen Irene Pleym Jakola gjorde er forsvarlig.
 
En alvorlig situasjon
Arbeidstilsynet har konkludert med at varslingen til tidligere barnevernsleder Irene Pleym Jakola er forsvarlig.

Publisert: 29.aug.2017 12:46
Oppdatert: 23.okt.2017 11:24

Konflikten i barneverntjenesten er langvarig og har av mange blitt omtalt som alvorlig.
Verneombud May-Grethe Monsen har betegnet situasjonen som bekymringsverdig, hvor åtte av ti ansatte var sykmeldte. Det gjorde at hun varslet Arbeidstilsynet

Det er gjennomført tilsyn av tjenesten og kommunen har fått pålegg om å sette inn tiltak for å bedre arbeidsmiljøet innen 1. november, melder nettavisen Kommunal Rapport.

Bakgrunn: Åtte av ti barnevernansatte sykmeldt

Forsvarlig varsling

Arbeidstilsynet har blant annet sett på varslingen tidligere barnevernsleder Irene Pleym Jakola sendte Fylkesmannen i Finnmark i november i fjor. Hun varslet tilsynsmyndighet om at tjenesten ikke klarte å levere forsvarlige tjenester fordi arbeidsmengden for de ansatte var for stor. Det var et behov for flere hender.

Ifølge Kommunal Rapport, som har fått innsyn i rapporten til Arbeidstilsynet, har Arbeidstilsynet konkludert med at meldingen til Jakola er regne som forvarsling.

I et brev til kommunen dater 4. april i år har Arbeidstilsynet skrevet følgende:

«At åtte av elleve arbeidstakere er fullt eller nesten fullt sykmeldt på grunn av arbeidssituasjonen tilsier at arbeidsmiljøet ikke er forsvarlig og at situasjonen er alvorlig»

Kritiske til ledelsen

Samtidig har kommunen foretatt en ekstern undersøkelse av arbeidsmiljøet i barneverntjenesten. Rapporten mottok de i juni. Kommunen har valgt å unndra hele rapporten, som er bestilt og foretatt av Trollfjord Consulting, fra offentligheten.

Sør-Varanger Avis har tidligere forsøkt å få innsyn i rapporten uten å lykkes. Det samme har de ansatte, som håpet å få innsyn i rapporten de har bidratt til gjennom intervjuer.

Kommunal Rapport på sin side har fått tak i en sladdet versjon gjennom Arbeidstilsynet.

Ifølge nettavisen går det frem av rapporten at de ansatte kritiserer prosessen ved omorganisering. Samtidig blir de ikke hørt av ledelsen, og at ledelsen er mer opptatt av tidsfrister og økonomi enn rett hjelp til barna.

Konsulent Steinar Jakobsen har foretatt 17 intervjuer, hvor både ledelse og kommunalsjef er inkludert.

En av konklusjonene i rapporten er at lederstilen til den nåværende ledelsen skaper konflikt. Han foreslår derfor at den midlertidige ledelsen avvikles som et ledd i å få tjenesten tilbake i full drift.

Tidligere er det kjent at stillingen er lyst ut for andre gang etter at ingen av kandidatene var kvalifiserte nok ifølge kommuneledelsen.

Ikke enig

Kommunen ved kommunalsjef for oppvekst Arnulf Ingerøyen er imidlertid ikke fornøyd med konklusjonen i rapporten.

Til tilsynet skriver Ingerøyen at rapporten har en ensidig framstilling, skriver Kommunal Rapport. Kommunen mener rapporten hovedsakelig fremstiller de ansatte sin beskrivelse, og at rapporten derfor har en begrenset verdi.

Ifølge Kommunal Rapport mener Arbeidstilsynet på sin side at rapporten gir en oversiktlig fremstilling av arbeidsmiljøsituasjonen. Tilsynet viser blant annet til at flere sentrale aktører har tilnærmet lik oppfatning av situasjonen. Det gjelder blant annet tillitsvalgte verneombud, hovedverneombud og HMS ansvarlig alle har tilnærmet lik oppfatning av situasjonen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no