15. okt
 
En ekte naturens mann
- Se! En lavskrike. Det er jo egentlig en skogsfugl. Rart.

Publisert: 27.mar.2015 15:19
Oppdatert: 23.okt.2017 10:49

Ben-Arne Sotkajærvi er en naturens mann. Født og oppvokst på Vaggetem og sønn av en profilert bjørnejeger hadde han ikke rare valget. Nå treffer vi han i han og kona Mettes paradis, på hytta på Kroknes i Neiden. Ben-Arne har et enkeltmannsforetak kalt Sotkajærvis verden. Og dette er hans verden, i naturen, hans rette element der vi sitter på hyttetrappa, med årets produksjon av reinhjerter på bordet, fersk kaffe i termosen, hunden Metso i bånd ved sjåen og naturens lyder og lukter. Her føler 40-åringen at han lever. Og en liten sensasjon rett nedenfor hyttetrappe. Rett foran øynene våre.

- Lavskrika skulle jo egentlig ikke vært her nå.

Mye ute

Naturen har alltid vært det rette element for Ben-Arne. Som eldst av tre brødre så var det mye å finne på utendørs i de øvre deler av Pasvik.

- Jeg hadde en fin oppvekst. Vi var mye ute og stortrivdes med det. Her var det fritt og stilt og lett å slappe av. Det passet meg utmerket.

Ben-Arne føler han har mye å takke faren Hermann for. Den profilerte bjørnejegeren har vært en god læremester.

- Ja, han har lært meg mye. Vi var alltid med på tur og ble med onklene våre ute på tur. Jeg har lært veldig mye av å ferdes ute i naturen. Det har liksom ikke vært noe alternativ og ikke har jeg lengtet til en oppvekst i mer sentrale strøk heller.

Bjørn

Som sønn av en bjørnejeger har han naturlig nok sett en del bjørn.

- Det er et mektig og storslagent dyr. Jeg er imponert over de godt utviklede sansene og måten de blir borte på.

Ben-Arne forteller om flere skinnangrep, men han har aldri vært redd eller vært utsatt for farlige situasjoner.

- Jeg er faktisk mer nervøs for elgen i skogen. De er vel så farlige som bjørnen. Minst.

- Det virker som det blir stadig flere i byene som drar på tur og bruker naturen. Jeg håper det er en oppadgående kurve.

Fortsatt bruker han sin far som rådgiver. Hermann bor både på Vaggetem og i Berlevåg og gir fortsatt råd til sine sønner hvis det er noe de lurer på.

Som naturmann pleier han både å jakte og fiske.

- Jeg fisker litt og setter noen garn, men er ikke noen fanatisk fisker akkurat. Jeg har jaktet både på stort og smått vilt. Jeg foretrekker tiur framfor rype og har bare noen få ganger vært med på elgjakt.

Livets skole

Vaggetem ble stadig mer fraflyttet under Ben-Arnes oppvekst. Han begynte på skole der, men som sjuendeklassing måtte han begynne på skole på Svanvik.

- Da var bare vi tre brødrene igjen på skolen på Vaggetem. Det var litt lite. Mine to småbrødre måtte begynne på Skogfoss, mens jeg begynte på Svanvik.

Før jul i åttendeklasse flyttet han til enda mer sentrale strøk da han meldte adresseforandring til Hesseng.

- Jeg ventet i det lengste. Men etterhvert ble det yrkesskole. Jeg gikk både på elektro og litt byggfag, men har ikke papirer på noen form for utdanning.

- Det gikk bra da, men er kanskje noe verre nå. Men jeg har ikke lidd noen nød og har fått prøve meg på mange yrker; snekker, vaktmester og taktekker, for å nevne noe.

Nå er han med på den omstridte oljeomlastingen i Bøkfjorden.

- Her jobber jeg i rotasjon. Det passer jo meg bra, som har så mange jern i ilden.

- Ja, det har den. Jeg synes folk kunne satt seg litt bedre inn i dette før de begynte å kjefte og smelle og være negativ. Norterminal har veldig strenge krav å forholde seg til.

Sagbruk

Et jer i ilden er planene han har for å bygge opp et sagbruk på hjemstedet sitt på Vaggetem. Ben-Arne har sett at det bare er blitt bygd ned og bygd ned i Øvre Pasvik. Nå vil han være med og bygge opp.

- Pappa bygde opp et sagbruk for mange år siden. Nå har jeg investert i et traktordrevet sagbruk fra Karasjok og fikk det satt opp på Vaggetem for to år siden. Forhåpentligvis greier jeg å få til virksomhet i det. En ting har jeg lært på å gå livets skole; man må skyndte seg sakte.

Hobbyer og jobb har gått litt inn i hverandre i Ben-Arnes liv. Men fotointeressen har vært der ganske konstant. Det er ikke mange år medlemskontingenten i Sør-Varanger fotoklubb ikke har vært betalt.

- Jeg liker å ha med meg kamera der jeg ferdes ut i naturen. Interessen og fotograferingen går litt i bølgedaler. Da jeg var 18-19 år gammel fikk jeg et gammelt Pentax-kamera fra min far og har senere investert i digitalkamera og fotoapparatene har liksom blitt en del av oppakningen på skogsturene mine. Men i perioder har interessen ligget litt i dvale.

- Jeg elsker naturen, stemningen, lyset, lydene. Mange av de bildene jeg tar kommer automatisk. Jeg tar dem på sparket. Dette bærer harddisken min preg av også. De bildene skulle vært ordnet opp i forresten. Men det får bli senere.

Ben-Arne er en sann sør-varanger-patriot. Bortsett fra noen kortere opphold i Elverum og Tromsø, så har det vært Sør-Varanger for alle pengene.

- Her finner jeg alt og mer til. Bylivet kan de ha de som liker det. Det er ikke noe for meg. I skogen og på fjellet er mitt rike. Du kan ta meg ut av skogen, men du kan ikke ta skogen ut av meg.

- Da får hun dra uten meg. Nei da, ingen fare. Hun storkoser seg også ute i naturen.

Jakt og mat

Ben-Arne elsker å lage mat han selv har jaktet på. Reinkjøtt, koteletter, lappebiff og reinhjerter. Selvjaktet tiur er favoritten.

- Tiurjakta er en besettelse, de gangene bestanden har vært slik at man kan jakte på den. Det er en fantastisk fugl. Jakt på tiur og rype kan ikke sammenlignes. Det er uendelig mye mer mat i en tiur og den er ikke så skarp i smaken som rypa. De siste årene har jeg også vært med på elgjakt, men jeg er ikke helt frelst ennå, for å si det sånn, sier Ben-Arne og tar seg en god tygge av et reinhjerte.

- Jeg har vært med pappa på bjørnejakt i Finland. Det er utrolig spennende og setter store krav til tålmodigheten. Det blir mye gåing og sporleting. Adrenalinet er på topp. Med en hund som loser er dette en fantastisk opplevelse. Nå er jo ikke bjørnekjøttet godt, men som skadefellingsjakt så går jo dette an.

- Det er jo stadig flere mennesker ute i naturen og da blir det flere bjørnemøter også. Nå gjelder det at folk er flinke med søppelhåndteringen, så blir det forhåpentligvis ikke så mange nærgående bjørn.

Til og med rev har Ben-Arne jaktet på.

- Lokkejakt på rev er morsomt. Bruke fløyte og få den på skuddhold. Dette er såkalt predatorkontroll og gir mange fine naturopplevelser. Det å være ute grytidlig om morgenen, se soloppgangen og ta seg en solid dose kaffe. Det er livet. Perfekt.

Mens vi sitter og prater surrer en radio og går i bakgrunnen. Ben-Arne er glad i radio. Og musikk. Alt fra Iron Maiden til På dansefot på radioen på lørdagskveldene.

- Ja, det liker både jeg og kona. Vi liker å høre på P1 radio.

Reise

Selv om Ben-Arne er veldig glad i Sør-Varanger, så elsker han å reise. Han traff Mette i 2008 og giftet seg i 2011. Bryllupsreisen tok paret til Sør-Afrika.

- Det ble en fantastisk opplevelse med en natur så innholdsrik at det var en drøm. Dit skal jeg tilbake. Det var mektig. Naturen, dyrelivet, folket. Helt utrolig og uforglemmelig. Flere land er forøvrig på lista over plasser man drømmer om å reise.

- Det er umulig å si. Man vet aldri hva livet gir. Jeg håper at jeg har fått sagbruket godt oppe og gå. Skogen er der vel fortsatt slik at jeg får nok å gjøre med det og kanskje har jeg fått noen ansatte også. Det er tungt og mye arbeid. Reinere arbeid finner du ikke. Gå ut og hugge, lukten av furu og barnål. Da er det vår.

Sotkajærvi titter ut, ser igjen på fuglene, hører på lydene fra naturen, hans rette element.

- Ser du lavskrika der, igjen. Egentlig er det jo en skogsfugl. Og så er den her. Nå? Rart.

Navn: Ben-Arne Sotkajærvi

Alder: 40 år

Bosted: Prestefjellet, Pasvik og Neiden

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no