10. des
KLASSE C: C-orkesteret tok med Grieg og Bach til konserten søndag. Her i gruppeøving. (Alle foto: Anne Mette Bjørgan)
 
En helg for klassikere
Sjelden har så mange musiserende med strykeinstrumenter vært samlet i Kirkenes som nå i helga.

Publisert: 03.nov.2015 12:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:57

Fiolintoner, en suite av John Rutter, smyger seg seg vakkert langs korridorene på Kirkenes skole lørdag formiddag. Hele skolen er fylt av klassiske toner og harmonier, og i pausene fylles saftglassene, og kaffekoppene, barnestemmer roper i korridorene og i gymsalen, for det er plass til lek også når Oppstryk Finnmark samler over 70 deltakere til samling.

De gjør det to ganger i året, men det er litt spesielt dette året. Det er 20 år siden de startet, et jubileumsår.

Grieg og Halloween

Det er C-orkesteret som øver på Rutters suite. Det er de voksne blant deltakerne. De viderekomne, fra Finnmark og Murmansk fylker, voksne amatører og profesjonelle musikere fra Ensemble Noor. Foruten Rutter har de Griegs Holbergsuite på programmet, Bachs dobbeltkonsert og Largo av Veracini. Den klassiske musikkverden har inntatt Kirkenes denne vinterhelga.

I et annet rom står A-orkesteret.

- Vi lager egen Halloween-sang!

De åtte jentene har så vidt begynt å lære fiolinens vakre muligheter.

- Det er veldig morsomt altså!

Påfyll

Styreleder i Oppstryk Finnmark, Liisa Tuomaala, viser meg rundt. Selv er hun kulturskolelærer i Hammerfest og synes Oppstryk-samlingene er en fantastisk mulighet.

- De norske deltakerne lærer av russisk sterk tradisjon innen musikkens pedagogikk. De får påfyll av skandinavisk musikk. Og Oppstryk Finnmark er påfyll for både spillere og pedagoger fra begge land.

I B-orkesteret spiller som erfaring gjennom to til fem år. Det er Can Can og Donkey Doodle som står på programmet og spillerne kommer fra Nikel, Zapoljarnij, Murmansk, Snjesnagorsk, Kirkenes og Hammerfest.

- Å bli kjent med nye folk, sier en på spørsmål om hva som er artigst.

- Å spille konserten, sier en annen.

Og på spørsmål om hvorfor de valgte fiolin som sitt instrument er svarene mange. At oldemor og oldefar spilte, det hørtes spennende ut, og at det var mamma som bestemte!

Positive spenninger

I kantina fylles muggene med saft for ørtende gang. Det går litervis. Kjøttsuppa er klar til lunsj og lapskausen til middag, laget av elever på videregående skole i Kirkenes. Og mens arrangørene ordner med diplom som alle skal få før de reiser hjem, tar Aleksandr Romanovskiy fra Zapoljarnij en pause i spillingen.

Han har vært med i over ti år, er musikklærer, og synes Oppstryk er viktig.

- Det er spenninger mellom våre to land. Jeg tenker ikke politikk, men kulturelt. Positive spenninger. Vi beriker hverandre. Profesjonelt er det forskjeller i undervisningssystem og repertoar, i måten å snakke med elevene. Det er godt å samles. Vi er mennesker som har musikken felles, vi er ett lag. Å gjøre dette sammen hjelper oss til å forstå hverandre. Storpolitikerne burde snakke med oss om å få til ting sammen, å gå over grensene.

Musikalsk fellesskap

Ved et annet bord sitter Kristin Nicolaysen og Laila Kolostyak, fotograf og klipper for filmen «Con amore», en dokumentarfilm om Oppstryk og det norskrussiske musikalske møtet over grensene. Filmen ble vist både i Zapoljarnij og Kirkenes i løpet av helga og skal på filmfestivaler seinere.

- Vi har fulgt Oppstryk Finnmark gjennom fire år, forteller de og mottoet for filmen er «musikken er språket».

De synes den er blitt godt mottatt på begge sider av grensen og at den viser folk-til-folk-samarbeidet i praksis.

De klassiske tonene ringler gjennom Kirkenes skole. Det er gruppeøvinger før de større fellesøvingene. Bach og Grieg og andre store er hjertelig til stede i det musikalske norskrussiske fellesskapet denne helga.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no