22. okt
MAUR VED HUSET: Det var slike maur som krydde utenfor Bente Henriksen Fiskerstrands hjem - og ellers i kommunen.
 
En invasjon av dronninger
Søndag og mandag inntok kjempemaurene kommunen. Noen til fots - og de aller største på vinger.

Publisert: 08.jul.2014 12:44
Oppdatert: 23.okt.2017 10:41

Det var ikke bare veps, klegg, mygg og humler som surret rundt befolkningens ører denne uken. Både i luften og på bakken krydde det av store maur.

- Hva er dette for noe, tenkte Bente Henriksen Fiskerstrand, da hun kom hjem fra ferie i Ålesund på mandag. I Kirkenes, ble hun møtt av en uvanlig velkomstkomité.

- Jeg så for meg skadedyrkontroll og hele greia, sier hun.

Henriksen Fiskerstrand la ut et bilde i Facebook-gruppen «Bilder og historier fra Sør-Varanger». Og det viste seg at flere hadde opplevd det samme. Mandag og tirsdag ble det postet nesten femti kommentarer til innlegget.

- I situasjoner som denne, ser en hvor greit det er å få lagt slikt ut på nett, og få svar raskt. Da kommentarene kom, skjønte jeg at dette var som en døgnflue - ikke noe som var kommet for å bli. Det var en stor lettelse.

Tirsdag hadde maurene forsvunnet fra Fiskerstrands bosted.

Gode maurforhold

Dette er helt naturlig, sier Torstein Kvamme, rådgiver ved Norsk institutt for skog og landskap.

- Det har vel vært godt og varmt vær hos dere? Når det kommer til maur, slår en fin sommer sterkere ut i Nord-Norge enn i resten av landet. Det vi snakker om her, er dronninger som skal ut og lage kolonier.

Maurene er av arten stokkmaur, nærmere bestemt herkulesstokkmaur, forteller Kvamme.

- Det er klart at under varme somre, vil maurene produsere flere nye dronninger. De blomstrer opp under gode forhold, for det skal mye ressurser til for å produsere dronninger, sier han.

Dronningmaur i lufta

Maurdronningene med vinger svermer rundt for å parre seg, og finne et nytt sted å etablere en koloni på. Det er det veldig få av dem som lykkes med, forteller Kvamme.

- Det er en hard konkurranse. Og mange av dronningmaurene blir spist. De er skikkelige matpakker for fuglene. De fleste blir altså borte, men noen få greier å etablere nye kolonier.

Svermetiden er kort, og dronningmaurene flyr ikke hvis det er fem varmegrader og regn, sier Kvamme.

- De vil gjerne ha det godt og varmt, og det aller beste er varmt og lummert vær.

Selv om du har funnet disse maurdronningene ved huset, er det ingen grunn til bekymring:

- Dette betyr ikke at de angriper huset. Men hvis det er slik at det kommer masse dronningmaur ut av et hull i veggen, er dette et tegn på en koloni som har vært der i flere år. For det er først etter noen år kolonien begynner å produsere dronninger, sier Kvamme.

Stokkmaurene kan gjøre skade på treverk, så det er lurt å følge med på om de etablerer seg, sier han.

Lite maur i Finnmark

Etter mer enn hundre års utforsking er det fremdeles mange sider av maurfaunaen i Nord-Norge som ikke er studert. Antallet kjente arter av maur i de tre nordligste fylkene er vesentlig lavere enn det totale antallet i Norge. Det er bare påvist 16 arter i disse fylkene, mens det er kjent 55 arter totalt i Norge. Trolig finnes det noen arter som ikke er registrert, og det reelle tallet i Nord-Norge kan være 25 arter, eller kanskje mer, skriver Kvamme i en artikkel publisert i det populærvitenskapelige tidsskriftet Ottar i fjor. Ottar blir utgitt av Tromsø museum.

- Dere slipper unna veldig mye slikt i Finnmark; det er mange steder det er lite maur. Det er bare hvis maurene etablerer seg i huset eller rundt grunnmuren, jeg vil si dere bør tenke på å gjøre noe. Ellers ville jeg ikke brydd meg noe om det, sier Kvamme.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no