8. des
 
En «motbok» om levde liv
Han liker mennesker og lar seg fengsle av livshistorier - hvordan hardt hverdagsslit har gitt klokskap og en måte å ta livet på.

Publisert: 08.aug.2013 15:10
Oppdatert: 23.okt.2017 11:06

- Æ elsker storm, forteller Kcenia Mikhailovna Kosereva til forfatter Pål Espolin Johnson.

Det er 1983 og de to sitter på en rekved-benk i Grense Jakobselv. Møtet ble første gang skildret i boka «Mitt Nord-Norge» i 1983, og er nå blitt til et av portrettene i boka «Olsen og 12 til».

Her får leseren deler av livshistoriene til 13 kystmennesker, fra Nøtterøy i sør til Grense Jakobselv i nordøst. Kystmennesker og hverdagsslitere.

- Jeg bruker ordet «hverdagssliter» som en motsetning til kjendiser. Lettbente kjendisbøker er ikke noe for meg, men jeg liker biografier om mennesker som virkelig har gjort noe. Jeg har laget en motbok til kjendisbøkene, med mennesker som har en livshistorie å fortelle, forklarer Espolin Johnson.

Sterke

For helt siden forfatteren i 1968 var lensmannsbetjent på Måsøy i Vest-Finnmark har han latt seg fascinere av menneskers historier. Og da særlig av de sterke kvinners historier. Som Kcenia Mikhailovna Koserovas historie. Eller som Lorentze på Ingøya. Hun hadde tolv barn, men bare to av dem vokste opp.

- Gud velsigne dokker. Det e det eneste æ e rik på, takket hun når hun fikk en håndsrekning, forteller Espolin Johnson.

- Ingen jammer, men en akseptering av livet som det ble. Eller som Kcenia i Grense Jakobselv. Hun måtte selv være jordmor:

«Jordmor? Njet! Kor skulle vi ta den jordmor fra? Njet. Njet. Alle ungene mine unntatt Jurij har æ født alene. Når veene kom, la æ saks og tråd klar. Når æ besvimte, løfta mannen min meg opp igjen. Når ungen kom, sa han: Nå kommer ungen. Æ sa: Da må du hold mæ, så tar æ ungen. Æ hadde klesfiller klare. Æ var ekspert i å få ut morkaka!».

Dagbok

Nå er Pål Espolin Johnson på lang ferie i Nord-Norge, en del av landet han selv fikk øynene opp for da han som 19-åring var dekksgutt på hurtigruta.

Og kanskje blir det flere portretter ut av reisen.

- Nå er jeg pensjonist og jeg har tid. Og så skriver jeg jo dagbok, forteller han.

Og det var nettopp dagbokbrev som førte ham ut i forfatterskapet.

- Jeg skrev brev til moren min da jeg var lensmannsbetjent, og da jeg kom hjem lå det 100 maskinskrevne ark og ventet på meg. Og jeg fikk beskjeden: «Du må gi ut bok».

- Jeg hadde aldri tenkt på å gi ut noen bok. Men det ble debutboka mi, smiler forfatteren.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no