18. nov
PRØVER: Den forrige hårløse elgen ble bedøvd, tatt prøver av og merket med GPS-sender i 2015. Veterinærinstituttet fant ikke ut hva som feilte den. Nå har det dukket opp en til.Arkivfoto: Kurt Våga
 
En ny hårløs elg har dukket opp
Veterinær Knut Madslien ved veterinærinstituttet fikk aldri svar på hva som feilte den hårløse elgen som holdt til i Neiden. Nå får han kanskje en ny sjanse til å løse mysteriet.

Publisert: 18.okt.2017 13:51
Oppdatert: 18.okt.2017 16:53

For en uke siden kom det melding om at en ny hårløs elg var observert i Sør-Varanger, denne gangen i Pasvik. Forrige gang ble elgen fulgt nøye i et helt år, før den uventet døde av seg selv.

Ikke svar

– Det som var dumt med den forrige elgen var at den døde av seg selv og at den ikke ble obdusert. Vi hadde ikke mulighet til å komme opp, men fikk lokale til å ta så mange prøver de kunne, men det var dessverre ikke nok til at vi kunne komme noe nærmere et svar på hva som feilte den, sier Knut Madslien. Han er fagansvarlig for vilthelse og prosjektleder av Helseovervåkingsprogrammet for hjortevilt og moskus hos Norsk veterinærinstitutt i Oslo.

Venter med felling

– Elgen ble først oppdaget av noen jegere et par uker inn i jakta, og de varslet oss, for drøyt en uke siden, forteller leder av viltnemda i Sør-Varanger, Aksel Emanuelsen. Han er godt kjent med omstendighetene rundt den forrige hårløse elgen og bestemte at de skulle se an situasjonen og ikke felle elgen.

– Det er ingen grunn til å felle den med det samme. Vi vil se an hvordan det går med den utover vinteren og hvordan den takler kulda. Den forrige elgen klarte seg jo bra gjennom store deler av vinteren. Hvis vi ser at den lider, blir vi nok å ta den ut, sier Emanuelsen.

Veldig sjeldent

– Jeg har vært så travelt opptatt med skrantesyken til villreinen, så jeg har ikke hatt tid til annet enn å sende en melding med forespørsel om å la elgen leve litt til, for dette er veldig sjeldent, sier Knut Madslien.

– Men jeg forstår at det kan være samme hårløshet som på den forrige elgen. Vi har hatt hårløs elg sørpå også, men mer flekkvis og på sidene, ikke på ryggen og krysset, som denne, sier Madslien.

Han forteller at de lærte litt av de forrige prøvene som ble tatt, blant annet ble parasitter utelukket.

– Derfor håper jeg den ikke blir felt, og at vi kan få følge denne også. Hvis den må felles, håper jeg vi kan få være med slik at vi kan få obdusert den og tatt de prøvene vi trenger, sier Madslien.

Elgen holder til i Kobbfoss-området i Pasvik.

GPS-sender

En morgen i februar i fjor lå den første hårløse elgen død i hagen til Ruth Inger Arvola i Neiden. Da hadde den blitt fulgt av mange interesserte gjennom et helt år. Den ble først observert i februar 2015 og i april ble den merket med en GPS-sender. Fagfolk fra veterinærinstituttet fulgte den hele sommeren for å prøve å finne ut hvorfor den mistet pels på kroppen. I løpet av våren og sommeren fikk den pelsen tilbake og fødte en kalv.

Innpåsliten

I løpet av vinteren mistet den hår igjen,  begynte å bli innpåsliten og aggressiv, og var ikke redd folk. Veterinærene ba jegere om å ikke skyte elgen da de ville undersøke den så grundig som mulig.

 
GPS: Med GPS-sender rundt halsen kunne veterinærene følge med på bevegelsene til den hårløse elgen. Den fikk en kalv og klarte seg bra ei stund. Foto: Erling Kristiansen
DØDE: Elgen lå plutselig død i hagen til Ruth Inger Arvola i Neiden i februar i fjor.

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no