20. okt
LYD: Lydprøver til åpningskonsert Fjellhallen Barents Spektakel, Sound Landscapes. Komponist Peter Aidu i midten.
 
En nytelse for både ører og fantasi
Det er bare å begynne og glede seg til åpningskonserten til Barents Spektakel. SVA har vært på lydprøver og fått troen på Fjellhallen som konsertlokale igjen.

Publisert: 08.feb.2017 08:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:15

Tradisjonell musikk, med PA-anlegg, elektriske gitarer og forsterkere, låter ikke noe særlig i Fjellhallen. Steinveggene skaper så mye ekko at det lydmessig blir en grøt av lyd. Men akustiske lyder, derimot, låter helt annerledes.

Livaktig

Landskap nr. 1 heter den første delen av konserten. Det er fuglekvitter på alle kanter, vind som får løvet i trærne til å blafre, alle slags landlige lyder. En stor fugleflokk stiger brått til værs. Lukker man øynene er man øyeblikkelig langt, langt borte og man kan nesten kjenne sommersola brenne på huden. Og alt er laget av mekaniske innretninger av tre, papir, lerret og metaller, styrt av mennesker.

- Instrumentene er maskiner som er laget for å skape lydeffekter på film og i teateret. Noen har vi gjenskapt og andre har vi funnet opp selv. Men vi spiller ikke musikk, vi skaper et bilde, et lydlandskap som symfoni, kan man si, forteller komponisten, Peter Aidu.

Førkrigsteknologi

En av de rundt 30 musikerne som deltar forteller at Vladimir Popov fra Moskva konstruerte og laget hundrevis av slike innretninger som ble brukt til teater og film på begynnelsen av forrige århundre, før elektronikken tok over. Peter Aidu fant til og med en bok Popov hadde skrevet med nøyaktige tegninger av apparatene slik at de kunne lages på nytt.

- Instrumentene er laget til denne komposisjonen og har blitt laget og utviklet over flere år, og det skal bli spennende å høre dem et annet sted enn i vårt teater, for de er laget for å passe inn i akustikken der. Men så langt virker det som denne hallen passer veldig godt til vår musikk, forteller han.

Lydbilder

Det stille sommerlandskapet blir plutselig avbrutt av en voldsom tordenstorm og regnet øser ned. Når uværet går over, blir det veldig, veldig stille, men likevel kan man høre de siste små blipp og blopp av tunge dråper som faller fra et tre og ned i vanndam. Lyden bærer godt i Fjellhallen, og det er fascinerende livaktig, selv om det er menneskeskapt.

- Akkurat som de gamle malerne som malte naturalistisk, bildene skulle være mest mulig lik virkeligheten, lager vi lydbilder som skal være mest mulig lik virkeligheten, sier Aidu.

Jern og metall

SVA forlater lydprøvene i det del to begynner, den heter Industrialisering, og støynivået øker betraktelig. Jern og metall smeller i en komplisert suggererende rytme. Verket består av fire deler. Har man ikke lyst å lukke øynene og drømme seg bort, er det like fascinerende å se på innretningene som lager lydene. Alle lydene lages akustisk og det eneste som drives av elektrisitet er lampene som skal lyssette forestillingen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no