17. okt
MANGLER: Mangel på omsetningsledd kan være faktoren som begrenser rekefisket slik at det blir bærekraftig lokalt. (Foto: Birgitte Wisur Olsen)
 
«En ønskedrøm å forbeholde rekene til den lokale flåten»
- Det ville aldri gått igjennom Fiskeridepartementet, sier Leif Ingilæ om å reservere rekefisket i Varangerfjorden til lokale båter.

Publisert: 14.jun.2014 16:19
Oppdatert: 23.okt.2017 10:40

- Det der er en ønskedrøm. En kan ønske seg litt av hvert, men en kan ikke utelukke noen fra et fiskeri, kommenterer Leif Ingilæ.

Ingilæ er leder for Bugøynes Fiskarlag.

Fartøyene strømmer nå til Varangerfjorden for å være med på det eventyrlige rekefisket. Med det kommer en bekymring for at fjorden skal tømmes. I torsdagens Sør-Varanger Avis slo rekefisker Kurt Jensen fra «Dansken» frampå med tanken om å gjøre som med kongekrabba, at bare båter fra Øst-Finnmark får være med.

Usikkerhet

- Nei, jeg er imot at en setter en begrensning, og det ville nok ikke gått gjennom i Fiskeridepartementet, sier Leif Ingilæ.

- Reker og kongekrabbe er to forskjellige sider av saken, det går ikke an å sammenligne de to. For kongekrabbe er det jo kvoter.

Men blir det ikke vanskelig for de som vurderer å investere i båt dersom en ikke setter inn en form for begrensning?

- Det følger både risiko og usikkerhet med å kjøpe båt til flere millioner. Men en tar bestandig en sjanse. En vet ikke om det er torsk heller, men en må ta en sjanse og håpe på det beste.

Ingilæ har sjøl vært rekefisker.

- Når reka ble borte et sted, så måtte vi dra andre steder. Sånn er det bare. Men det er klart at med intensivt fiske, så er det lett å tømme fjorden. Det er bare å se på lodda, som en har fiska opp to ganger. Desto flere båter, jo mindre blir det. Ressursen varer ikke evig i en fjord. Men det ligger i bransjen at en ikke kan ha ressursen for seg sjøl.

Begrenser seg

Leder for Vadsø Fiskarlag, Halvard Thomassen, husker godt at et 100-talls båter var i gang med rekefiske ute i fjorden

- Det var sist på 80-tallet. Rekefisket var bruktbart til 93-94-95. Den gang var det mottak her, både i Vadsø og Vardø. Den store begrensninga nå er at det ikke finnes mottak. Her borte får de levert bare to ganger i uka for frakt videre, så det blir omsetninga som gir begrensning.

Thomassen sier at hans erfaring er at jo mer en tråler, jo mer reker blir det.

- Det blir som å pløye åkeren. Jeg tror det var kongekrabba som gjorde at rekene ble borte. Nå er krabba helt oppe i fjæra, og ikke ute på rekefeltene. Jeg hører folk sier at før var de plaget av krabber i sorteringsristene, det skjer ikke nå. Men selvfølgelig, så kan en uansett bli bekymra dersom 50-60 båter driver på. Jeg tror likevel ikke det blir sånn, på grunn av begrensningen i omsetningsleddet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no