22. okt
 
En opplevelse under krigen
"Det jeg nå skal fortelle om hendte i oktober 1944. Det var da tyskerne rømte fra Sør-Varanger.

Publisert: 20.okt.2014 10:06
Oppdatert: 23.okt.2017 10:44

Vi fikk beskjed om at vi måtte reise herfra. Pappa sa at vi skulle ikke reise. Vi skulle være igjen.
Så kom dagen da det ikke var spøk mer. Brua på Elvenes ble sprengt. Da kom Pettersen til oss for å ære i vår kjeller. Vi bar sengeklær med oss dit og rydda der så det ble plass til oss alle sammen. Mens vi satt og spiste middag fikk jeg se at alle halmdungene sto i lys lue. Pappa sa: «Nå kommer de vel snart hit også for å brenne».

Men heldigvis kom de ikke hit. Da ble det et flyangrep, og vi måtte gå i kjelleren igjen. Granatene suste i luften over oss, og slo ned ved hytta. Om natten så en gnister av granatene som suste over oss. Da hørte pappa at det ve noen som kom nedover. Han sprang og og ropte:
«Hallo, hallo!».
Da hørte han at det var tyskerne som svarte. Det var fem soldater som var kommet for å brenne hyttene her. De hadde bensinkanner med seg. Heldigvis var det noenlunde skikkelige tyskere som kom, for da pappa sa at det var så mange barn her og at vi ikke hadde noen steder å reise til, gikk de sin vei uten å brenne.

De siste tyskerne vi hørte komme var de som hadde kanonstilling på fjellet overfor hytta vår. Sent på kvelden hørte vi klapringen da de sprang forbi hytta vår. Vi tenkte at russerne måtte vel være her ganske snart. Ganske riktig! Da pappa og Pettersen skulle gå ut og se, hørte de russerne på andre siden av vannet. De kom inn og fortalte at de hadde hørt russerne prate. Da ville vi også gå ut og høre, men det fikk vi ikke lov til, for det var enda litt skyting. Om en stund hørte vi at noen tok i kjøkkendøra og en stemme som ropte:
«Aarnes, kom og hils på to av våre befriere».
Vi sprang opp, og der sto Truls Bull mellom to russere.

Det ble en stor glede, kan dere tro".

Rut-Glenny Aarnes, eksamensstil skrevet i 1946.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no