7. des
NYSKAPENDE: Peder Balke var den første norske maleren som dro nordover og som brukte motivene i sin malerkunst, fortalte kurator fra Nordnorsk kunstmuseum, Lise Dahl.
 
En skjult skatt skal fram i lyset
Ved hjelp av digitalisering kan Peder Balkes malerier reise ut i verden. Det er en svært annerledes måte å se malerier på.

Publisert: 07.jun.2016 08:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:05

Grenselandmuseet åpnet sin sommerutstilling nylig. Et par dusin interesserte fikk med seg første visning.

For dette er en visning, ikke en tradisjonell utstilling med malerier på veggen. Denne er bevegelig, digitalisert. Du sitter på et sted og får bildene i rekkefølge, zoomer inn på detaljer inntil det abstrakte, panorerer så tett at du ser penselsstrøkene over lerretet.

Det er en helt annerledes måte å se maleri på. Maleriets helhet beholdes i det ene fotografiske bildet, sitater og detaljer skifter på de to andre digitaliserte lerretene. Med musikkfølge laget av Gaute Barlindhaug. Spennende.

Utenfor rammen

- Dette var den eneste måten å få Balkes malerier ut på, forklarer kurator Lise Dahl.

Maleriene er såpass skjøre at det ikke er tilrådelig å pakke originalene opp og ned for å fraktes til utstillinger andre steder enn hjemme hos Nordnorsk kunstsenter i Tromsø. Men dermed har også utstillingen fått en helt ny karakter, og et helt annet uttrykk. Det kan tilføre de nesten to hundre år gamle maleriene noe helt nytt. Det kan hende dette også ville vært i Balkes egen ånd.

- Han var nyskapende og var med på å skrive kunsthistorie, mener Dahl.

- Det var derfor de ville ha ham i London.

For to år siden hadde National Museum i London en egen Balke-utstilling. Den ble ifølge Dahl sett av 230 000 mennesker. Fullt så mange besøkende får nok ikke Grenselandmuseet. Men utstillingen henger i hvert fall oppe hele sommeren, til 19. august.

En klassereise

Dahl kaller Balkes malerier en skjult skatt i norsk, europeisk og verdens kunsthistorie.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Det er først nå han begynner å komme fram i lyset, sa hun under sitt innledningsforedrag torsdag. Det er en av fordelene ved å være tilstede på åpningen av en utstilling. Du får gjerne med deg litt mer om kunstneren. Denne gangen et helt foredrag.

Om fattiggutten født på Ringsaker i Hedmark i 1804 som gjorde en klassereise, og en geografisk reise av de sjeldne.

Fra Hedmark og fattiglivet, der mor bakte barkebrød og veslegutten Peder ble sendt rundt på gårdene for å arbeide, skulle verden seinere vise Balke både kongelige gemakker og et eventyrlig Nord-Norge.

Fra en utdanning som dekorasjonsmaler i gamle Christiania dro han ut for å lære, til Dresden der han en tid bodde i samme hus som den atskillig mer kjente J.C. Dahl. Han var i Paris og Stockholm og København, og han dro nordover.

Reisen til nord

Det var hans mesen, professor Jens Ratke, som skal ha sagt til ham at han måtte dra til «de nordlige egne», på den tiden et mystisk, eksotisk og fremmedartet sted, omgitt av overveldende natur, kanskje fryktinngytende, ifølge kurator Dahl.

Balke dro. Nordover langs kysten. Til Tromsø, Hammerfest og Nordkapp, til Vardø, Vadsø og Tana, der han bodde hos en reindriftsfamilie, så til Alta, Skjervøy og Bodø. Skisser ble laget underveis, maleriene arbeidet fram etterpå. En slik reise tok sin tid. Balke rakk å oppleve både midnattsola og nordlyset.

Men han ble ifølge Dahl sett på som slurvete i sin malerstil, ikke akademisk nok heller. Han brukte andre teknikker enn bare pensler. Han brukte filler, svamp, metallredskaper, og fingrene.

- Se etter fingeravtrykkene i bildene hans, oppfordret Dahl.

Politisk ettermæle

Peder Balke er ifølge Dahl den eneste skandinaviske kunstneren som er representert i franske Louvre.

Men ved sin død mer omtalt for sitt politiske ståsted enn for sin kunst.

Dahl forteller at Balke kjøpte et stort stykke landjord på dagens Majorstua i Oslo og parsellerte ut tomter til arbeidere. Området ble kalt Balkeby. Han sympatiserte med Thrane-bevegelsen og var med å kjempe fram pensjonsrettigheter. J. C. Dahl kalte ham kommunist.

Da Balkeby brant, inkludert Balkes eget hus, ble han ruinert.

Peder Balke døde i 1887.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no