9. des
BINNE: Binne med unger i Sør-Varanger. (Foto: Aleksander Koptaz, NIBIO)
 
En tredjedel av landets bjørner i Sør-Varanger
Mens det er stor nedgang i bjørn sør i landet, holder Sør-Varanger-bjørnene seg stabile. I fjor var det mye færre registrerte bjørner - men folk lette bare på feil sted.

Publisert: 23.apr.2016 16:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:03

Rovdata og Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) Svanhovd har samlet bjørnehår og bjørnebæsj fra hele landet for å telle bjørner. Resultatet på landsbasis er nedslående for bamseentusiaster: Totalt 128 bjørner er registrert over hele landet i 2015. Det er det laveste tallet som er registrert siden bjørnetellingene startet i 2009, ifølge Rovdata.

I Sør-Varanger går det i motsatt retning. Her har antall bjørner økt gradvis siden 2009, ifølge laboratorieleder Siv Grethe Aarnes i NIBIO Svanhovd.

Hun forteller at hele en tredjedel av de registrerte bjørnene i hele landet befant seg i Sør-Varanger i fjor. Det er talt 42 bjørner innenfor kommunegrensene, hvorav 17 er binner og 25 er hannbjørner. Det er på samme nivå som i 2012 og 2013.

Feil sted

I fjor var det nedgang i antall registrerte bjørner også i Sør-Varanger. Men ifølge Aarnes ser det ut som folk rett og slett lette på feil sted da.

- Det var veldig få prøver, og de kom ikke fra områdene der bjørnene var. Bjørnene ble ikke borte, de ble bare ikke funnet. Statens Naturoppsyn forklarte at det var god næring i skogen, så bjørnene gikk ikke i nærheten av bebodde områder, sier hun.

I år var det derimot rekordmange innsendte prøver av bjørnebæsj og -hår. Totalt 713 prøver ble sendt inn fra Sør-Varanger.

På NIBIO blir prøvene testet for DNA, og slik finner de ut hvilken bjørn prøvene har kommet fra. Jo flere unike bjørner prøvene kommer fra, jo flere bjørner er registrert.

Forskjellige bestander

Lenger sør i landet har nedgangen i bjørnebestanden å gjøre med bjørnepopulasjonen i Sverige. Der blir det også færre bjørn.

- Her i nord er bjørnebestanden mer knyttet til den finske og russiske bjørnebestanden, og der er det ikke betraktelig skyting, sier Aarnes.

På det meste har 166 bjørner vært talt over hele landet, i 2010.

NIBIO vil ha et foredrag sammen med SNO om bjørnepopulasjonen i slutten av mai.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no