7. des
MISFORNØYD: Kjell Vidar Ryeng mener regjeringen burde dekorere flere veteraner, ikke bare i nord. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Enda et medalje-nei til Rygh
Kjell Vidar Ryengs brev berørte forsvarsministeren, men førte ikke frem. Nå ser han for seg å gå på politikere frem mot valget.

Publisert: 15.mar.2017 18:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

I januar ble det klart at regjeringen ikke ville gi noen flere krigsmedaljer til folk som hadde gjort operasjoner under andre verdenskrig. Det var resultatet av et fem år langt historiefaglig prosjekt for å gjennomgå tildeling av de tre høyest rangerte medaljene for innsats under andre verdenskrig.

Kjell Vidar Ryeng i Sør-Varanger historielag er blant de som har prøvd å få flere medaljer til så langt ubelønnede krigsveteraner. Han ga seg ikke på det, men sendte brev til Forsvarsdepartementet der han presenterte saken til veteran og politimann Hans Harald Rygh til dem.

I slutten av februar sendte departementet brev tilbake. Der svarer forsvarsminister Ine Eriksen Søreide nok en gang at de ikke gir medalje til Rygh - tross at hun selv ble personlig berørt av historien.

- Beslutningen er ikke ment å undervurdere hans innsats under andre verdenskrig. Norsk politi ble utsatt for et kraftig press fra okkupasjonsmakten og Nasjonal Samling om å innordne seg det nye regimet. Rygh var en av dem som sto imot dette trykket. Høsten 1942 risikerte han livet for å frigjøre den dødsdømte partisanen Osvald Harjo. Etter å ha holdt seg i skjul, flyktet de to til Sovjetunionen. Her ble de umiddelbart arrestert og tatt i forhør før de ble dømt til tvangsarbeid. Hans Harald Rygh døde i sovjetisk arbeidsleir i 1943. Det er nesten umulig å forstå hvilken lidelse han må ha gjennomlevd. Vi står ydmyke overfor hans mot og offer, skriver Søreide.

Beviskrav

Søreide viser imidlertid til at det er vanskelig å bevise alt som er gjort.

- De norske krigsdekorasjonene Krigskorset med sverd, St. Olavsmedaljen med ekegren og Krigsmedaljen henger svært høyt og har alltid vært forbundet med svært strenge dokumentasjonskrav. Før en tildeling kreves anbefaling av høyere militær myndighet, og at tjenesten som dekoreres er utførlig dokumentert. De særlige utfordringene med å dokumentere illegal virksomhet under okkupasjonen og et ønske om solidaritet, medførte at Hjemmestyrkenes råd i 1946 besluttet å ikke innstille sine styrker til individuelle dekorasjoner, skriver hun.

- Skulle senere forskning avdekke ny kunnskap, vil det kunne gi grunnlag for nye vurderinger. Det betyr på ingen måte at innsatsen til Hans Harald Rygh og de andre foreslåtte kandidatene ikke er prisverdig. Det er viktig å ikke skape nye skjevheter i forsøket på å rette opp gamle skjevheter, skriver ministeren.

Uenige

Da SVA skrev om saken i januar, var en del av referansegruppa for historikerprosjektet uenige i dette. De mente det var feil å tenke at man skaper urett ovenfor andre ved å dekorere flere. Det mener også Kjell Vidar Ryeng. Han er langt fra fornøyd med svaret han har fått. Rygh er langt fra den eneste som utførte viktige handlinger under krigen uten å ha blitt anerkjent i ettertid.

- Her er en bragd som er like stor som det mange andre dekorerte folk gjorde under krigen. Men de som gikk sovjetisk ærend har ikke fått noen medalje for det. Rygh er heller ikke på krigsminnestøtten i Bibliotekparken, nevner han.

Rygh var involvert i en operasjon for å redde partisanen Osvald Harjo med å rømme. Rygh selv døde i en av Stalins fangeleire. Som med mange andre foreslåtte krigsveteraner, ville en eventuell medalje blitt gitt postmortemt.

Men Ryeng gir seg ikke med dette.

- Det kan være at vi må gå til noen politikere. Det er jo valg til høsten, sier han.

I mellomtiden gis det ut en bok i etterkant av historieprosjektet, der forslagene og historiene som har kommet inn blir inkludert.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no