24. okt
HUSSKJØP: Karstein M. Kristiansen utenfor det som blir både bruktbutikk og lokaler for Frelsesarmeen i Murmansk. (Foto: Privat).
 
Endelig huskjøp for russisk Fretex
Men prosjektleder Karstein M. Kristiansen forteller at de er avhengig av mer pengestøtte for å få alt på plass.

Publisert: 03.sep.2015 15:41
Oppdatert: 23.okt.2017 10:54

- Vi skal signere kjøpekontrakten i løpet av denne uka, så vi har aldri vært så nære som nå, forteller han fornøyd.

Oppusning

Bygget det er snakk om har tidligere vært brukt av banken Spearbank og ligger i Kolskiy-distriktet i Murmansk. Det har tre etasjer, noe som gjør at også Frelsesarmeen i Murmansk får plass i bygget.

- Vi planlegger å ha lager og sortering i kjelleren, bruktbutikk i første etasje og lokaler til Frelsesarmeen i andre etasje, forteller Kristiansen. Per i dag leier de et kjellerlokale som er lite egnet.

- De serverer også suppe på gata to ganger i uka. Med de nye lokalene kan de invitere inn, sier Kristiansen. Det trengs imidlertid omfattende restaurering for å kunne ta bygget i bruk. Ifølge Kristiansen må det både legges nye gulv og rive noen vegger blant annet.

- Det har jo vært brukt som bank, og det har stått i tre år. Vi har ennå ikke fått overslag på hva det kommer til å koste, sier han. Kristiansen er i hvert fall klar på at de er avhengige av bidrag og donasjoner for at dette skal gå i orden.

- Frelsesarmeen i Norge dekker det meste av kjøpesummen, slik at kjøpet er sikret. Vi trenger likevel enda mye penger for å sette bygget i den stand som trenges for å kunne starte driften. Vi trenger varebil og butikkinnredninger med mer, sier han.

Lang prosess

Etableringen er en fortsettelse av et tidligere prosjekt der fem grupper på fem personer, hver med forskjellige fysiske funksjonshemninger, lærte norsk i Russland og kom over grensa til Norge og fikk arbeidstrening over en periode. Den nye etableringen er et samarbeid med fylkeskontoret i Murmansk som har presset på for å få til et slikt tilbud i byen helt siden Fretex etablerte seg i Kirkenes.

- Vi ønsker å drive avdelingen etter samme mal som Fretex gjør i Kirkenes og andre steder, tilpasset forholdene i Murmansk. Det vil si at vi både skal drive attføring av yrkeshemmede og at vi skal drive bruktbutikk, forklarer Kristiansen. Målet på sikt er at avdelingen skal bli selvforsynt og kunne klare seg selv.

- Det er slik det drives i alle land, tilføyer han. Til butikkdriften har de fått ti innsamlingskonteinere av Oslo Rotaryklubb. Nå er de i dialog med Statoil for å høre om de kan sette dem opp på deres stasjoner.

- De er strategisk plassert, og slik som i Norge, kan de være utsatt for hærverk hvis de står helt uten oppsyn, avslutter han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no