10. des
 
Endelig møttes Brende og Lavrov igjen - og de har nok av skjær i sjøen å forsere
Det kalde forholdet til Russland har bidratt til at regjeringen ikke har så mye å vise til i den delen av nordområdepolitikken. Vi er spente på om de nå skal begynne å holde de forrige valgløftene, skriver SVA på lederplass.

Publisert: 31.mar.2017 13:28
Oppdatert: 23.okt.2017 11:17

Denne uka har Børge Brende og Sergej Lavrov snakket sammen "på ordentlig" for første gang siden Ukraina-krisen i 2014. De to utenriksministerne har riktignok vekslet noen ord på en og annen internasjonal konferanse i mellomtida. Men i Arkhangelsk onsdag satt de igjen rundt samme bord med en av partene som verter.

Det er gledelig å se at det fortsatt er i Barentsregionen at isen brytes igjen når diplomatiske relasjoner har kjørt seg inn i en blindgate. I Arkhangelsk har en stor norsk delegasjon, også fra Barentssekretariatet i Kirkenes, vært med på konferansen Arktis - et territorium for dialog.

Forhåpentligvis er møtet starten på en ny vår for forholdet mellom Norge og Russland. Snart skal Brende og regjeringen også legge fram en ny nordområdestrategi i rekken av nordområdestrategier. Vi er spente på om den inneholder noen nye visjoner, eller i hvert fall mer forpliktende ord om ting de har lovet før.

For Finnmarks del er det nemlig ikke så mye synlig regjeringen kan føre opp på skrytelista de siste tre årene - annet enn å konstatere at regionene i nord har sørget for å holde kontakten varm. Miljøsamarbeid, avtale om seismikkskyting på grenselinja, og utvidelse av grenseboeravtalen til Øvre Neiden, er blant få nyvinninger.

De neste årene bør by på mer. Eksempelvis er en ny grensestasjon på Storskog fortsatt i det blå, og her virker russerne tause som østers når Norge ønsker å tilpasse byggeplanene til hva som bygges på Boris Gleb. Her har regjeringen ikke klart å innfri på det som var det eneste helt konkrete punktet i forrige nordområdeplan.

Hvor mye av det som skyldes russisk treghet, og hvor mye som skyldes mangel på norsk vilje til å åpne lommeboka og gi grønt lys, er vanskelig å si. Men den eneste som så langt har lovet noe, er Ap. Men de har bare satt av fem millioner kroner i første om gang, og for den prisen får man såvidt et grensegjerde nå til dags.

At nikelverket fortsetter å spy røyk utover Pasvik er heller ikke noe Norge har hatt stor sjans til å påvirke når de ikke har snakket sammen med naboen på noen år. Nå ga riktignok Lavrov lovnader denne uka om at Norilsk Nickel-milliardærene har grønne investeringer på vei, men det har vært lovet før uten innfrielse.

Russlands president var også til stede i Arkhangelsk. I samme slengen dro han innom den russiske øygruppen Frans Josefs Land. Her ligger det viktige naturressurser for Russland, og flere land, deriblant Norge, jobber for å sikre seg territorialrettigheter. Vladimir Putin framhevet onsdag at Russland fortsatt er åpent for et bredt samarbeid med andre land i etableringen av transportkorridorer, miljøvern og forskning.

Men først og fremst står de nasjonale interessene, og han sier militæret og etterretningen må stå klare til å beskytte Russlands interesser hvis det trengs, melder NTB.

Det er med andre ord nok av skjær både i sjøen og til lands mellom Norge og Russland i tida framover. Og da er det avgjørende at Brende, Lavrov og deres undersåtter møtes i samme båt på jevnlig basis. Ta gjerne neste møte i Kirkenes!

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no