5. des
AVVENTER: Praksis i Pasvikelva blir som før til ny forskrift foreligger, sier politimester Ellen Katrine Hættæ. (Arkivfoto)
 
Endrer ikke Pasvik-praksis
Politiet kommer til å håndheve forskriften om utlendingers fiskeforbud som før i Pasvikelva, fordi det er gjeldende rett. Det sier politimester Ellen Katrine Hætta.

Publisert: 12.aug.2013 15:40
Oppdatert: 23.okt.2017 11:07

Politiet kommer samtidig til å avvente bøtelegging.

- Når det gjelder fiske i Pasvikelva, reguleres dette i en egen forskrift i Lakse- og innlandsfiskeloven. I denne står det at fiske i elva er forbeholdt «norske borgere». I overenskomsten av 1949 mellom Norge og Russland er ordlyden noe annet. Der står det at fisket er forbeholdt «kontraherende Parters innbyggere». Det vil si personer bosatt i landene. Overenskomsten er en avtale mellom to stater. I dette tilfellet Norge og Russland, - og de avtalepunkter som partene er enige om her, forutsettes det at partene lager egne regler for, fremhever politimester Ellen Katrine Hætta.

Opphever ikke

Gjeldende rett er likevel det som står i forskriften og det er dette som skal håndheves inntil det kommer en eventuell endring. Politiet kommer derfor til å håndheve forskriften som før, da det fortsatt er gjeldende rett.

- Vi kommer likevel til å avvente bøtelegging en stund, for å se om det kommer en snarlig endring etter en anbefaling fra Statsadvokaten. De som allerede er bøtelagt for slikt fiske, er bøtelagt etter gjeldende rett, og de bøtene vil ikke bli opphevet, sier Hætta.

Fortsette

Det er Grensevakten som utøver politimyndighet på vegne av politimesteren i Østfinnmark i blant annet Pasvik. Ifølge Hætta kommer derfor heller ikke de til å endre sin praksis før det foreligger en forskriftsendring.

- Det at enkelte kan mene at politiets praksis er for streng er for så vidt helt greit, men det er ikke noe vi kan gjøre noe med før det foreligger en endring i forskriften, sier hun.

Interessant

Hætta mener det er problematisk, men høyst interessant at forskriftene om fiske er forskjellig for Pasvikelva og Grense-Jakobselv. For å fiske i Grense-Jakobselv, trenger du nemlig bare det siste året å ha «vært og fortsatt være fast bosatt i Norge». Det viser at norsk lovgiver, i alle fall ved etablering av regelverket, har tenkt at det skal være en forskjell på hvem som får anledning til fiske i de to elvene.

- Det som står på Grensekommissariatets hjemmesider om forskriften er feil, og dette vil bli rettet opp i med en lenke til riktig forskrift, sier politimesteren.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no