22. okt
 
Enige i siste liten
Så oppsatt var Høyre av å markere sitt skolesyn at de la fram eget budsjettforslag i onsdagens kommunestyre. Men borgerlig side samlet seg i siste liten, og en ydmyk invitt til Venstre sikret flertall.

Publisert: 11.des.2013 18:23
Oppdatert: 23.okt.2017 10:35

Tidligere har det samme kommunestyre vedtatt en fredning av dagens skolestruktur i tre år. Den økonomiske sitiuasjonen er imidlertid nå så vanskelig, mener Høyre, at skolestrukturdebatten må tas opp på ny. Ikke bare ønsker Høyre å legge ned skolene Neiden, Skogfoss og Jarfjord. Også Bjørnevatn har havnet på kuttlista til det største samarbeidspartiet nå.
Samarbeid?
Med eget budsjettforslag måtte Høyres varaordfører, Tove Alstadsæter, opp på talerstolen for å berolige alle som tror at dette er begynnelsen på slutten for samarbeidspartienes samarbeid.
– Vi samarbeider fortsatt godt, men følte behov for å synliggjøre vårt ønske om å gjøre noe med skolestrukturen, sa varaordføreren og ba om å bli trodd.

Temperatur

Alvoret lå tungt over rådhuset fra lunsjtider onsdag. Først ute var gruppeleder Aksel Emanuelsen (Ap).
Han sa i sitt innlegg at partiets viktigste jobb var å verne om distriktene og tilbudene til barn, unge og de eldre i samfunnet.
Opposisjonen kalte Høyre distriktsfiendtlige.
– Distriktsfiendtlig? Det får dere mene hva dere vil om, men vi tar bare konsekvensen av bosettingsmønsteret, sa Erik Henneli (H).
– Det er utrolig at Høyre kan komme igjen med forslag om å legge ned skolene. De som har unger i disse skolene kan imidlertid stole på Ap. Vi holder det vi lover, sa Mariann Wollmann Magga.
– Det er mange som tror at eiendomsskatt skal berge hele budsjettet. Det gjør det ikke. Den økonomiske situasjonen er nå så alvorlig at vi må se på og gjøre noe med skolestrukturen, sier Høyres Bror Sundstrøm.
Ap ville kutte seks millioner på vikarutgifter og 8,5 millioner på eksterne innkjøp og i tillegg opprette en vikarpool. De fremmet også forslag om at kommunen igjen vurderer salg eller riving av Wesselborgen.
Stenging av Fjellhallen, som samarbeidspartiene hadde på sin kuttliste etter formannskapets behandling av saken, ble ikke nevnt i kommunestyret.

Joker

Med Høyres enslige budsjettforslag, så var det politiske landskapet i kommunestyret litt mer uklart enn vanlig. Venstres Stian M. Celius var imidlertid igjen joker og nøt det.
– Vi er ikke bare jokeren, men premissleverandøren.
Etter et gruppemøte i siste liten samlet de tidligere samarbeidspartiene seg i en flokk. Med en justering av Sps og Frps forslag om kutt på Kompetansesenteret og stryk av kuttforslaget i ungdomstilbudet hadde Sør-Varanger et vedtatt budsjett seint onsdag ettermiddag med flertall fra Sp, Høyre, Frp, uavhengig representant Agnar Jensen og Venstre.

Her er de viktigste kuttene:

- Sør-Varanger menighet 500 000
- Reduksjon museer 224 000
- Reduksjon Barentshallene 644 000
- Redusert tjenestetilbud kultur 320 000
- Avvikle tilskudd til lag og foreninger500 000
- Redusert tjenestetilbud biblioteket 210 000
- Omstillinger i grunnskolen 3 387 000
- Redusert PP-tjeneste 500 000
- Redusert skoleskyss 125 000
- reduksjonen omsorgstjenestene 5 000 000
- Redusert bemanning Prestøyhjemmet400 000
- Reduksjon FDV 500 000

Dette styrkes:

- Helsestasjon/helsesøster 500 000
- Pikene på broen 87 000
- Internasjonalt arbeid 500 000

Dette blir dyrere:

- Økning barnehagesatser 300 000
- Null bunnfradrag eiendomsskatt 2 700 000

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no