5. des
MILEPÆL: Enigheten om atomvarsling er en milepæl for samarbeidet mellom Norge og Russland, sier utenriksminister Børge Brende. (Arkivfoto: Håvard Mækelæ).
 
Enige om atomvarsling
Norge og Russland er blitt enige om varslingsprosedyrer ved atomulykker. - En viktig milepæl, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Publisert: 09.sep.2015 14:25
Oppdatert: 23.okt.2017 10:55

Utenriksministeren uttrykker tilfredsshet over at landene har oppnådd enighet. Varslingsprosedyrene skal undertegnes under Det internasjonale atomenergibyrået, IAEA, sin generalforsamling i Wien i neste uke.

- Dette er viktig i atomsikkerhets- og beredskapsarbeidet mellom våre to land, sier Brende i en pressemelding fra Utenriksdepartementet.

Styrket

Norge og Russland har de siste årene arbeidet med å styrke den felles varslingsavtalen om atomulykker fra 1993 gjennom konkrete prosedyrer for varsling.

- De nye prosedyrene vi får på plass med Russland skal sikre rask varsling ved atomhendelser, noe som er helt avgjørende for vår beredskap i Norge. De felles varslingsprosedyrene er en ny bekreftelse på at atomsamarbeidet mellom Norge og Russland i større grad bidrar til tillit og trygghet på begge sider av grensen, sier Brende.

Observatør

Prosedyrene for varling har vært gjennom en bred forankring på russisk side hvor flere myndigheter har vært involvert. Norge har regelmessig blitt invitert som observatør ved russiske atomøvelser og det legges nå ifølge Utenriksdepartementet opp til hyppigere øvelser hvor de nye prosedyrene skal prøves ut.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no