8. des
INNFLYTELSE: Finnmarkingene må få en betydelig innflytelse på rammene for jakt og fiske i Finnmark, mener FeFo, Fylkestinget og Sametinget.
 
Enige om mer lokal innflytelse
Sametinget, Finnmark fylkesting og FeFo er enige om at bosatte i Finnmark må få større innflytelse på sentral utforming av rammer for jakt og fiske.

Publisert: 20.okt.2016 11:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:10

Finnmark er et fylke som er rikt på naturressurser og Finnmarksloven slår fast at forvaltningen av disse ressursene skal skje til beste for innbyggerne i fylket. Sametinget, Finnmark fylkesting og FeFo er enige om at befolkningen i Finnmark må få større innflytelse ved sentrale reguleringer av jakt og fiske, heter det i en pressemelding fra FeFo.

Rettigheter

FeFo skal ivareta interessene til lokalbefolkningen i Finnmark, og de bosatte i fylket har opparbeidete selvstendige rettigheter etter Finnmarksloven. I pressemeldingen heter det at Sametinget, Finnmark fylkesting og FeFo har blitt enige om følgende:

Når sentrale myndigheter regulerer jakt og fiske opplever man i Finnmark at det legges lite vekt på kunnskap om lokale forhold, og at de lokales rettigheter i svært liten grad hensyntas. Tvert i mot kan det se ut som om at det er interessene til jegere og fiskere fra resten av Norge som det tas mest hensyn til. Dette har man særlig opplevd med reguleringer av sjølaksefiske og senest ved Miljødirektoratets forslag til nye jakttider.

Større innflytelse

Økt fokus på bærekraftig forvaltning og kunnskap om høstbare bestander på Finnmarkseiendommen det siste tiåret gjør at man i dag har gode verktøy for å sikre en ansvarlig forvaltning av vilt- og fiskeressurser i Finnmark. Ut fra dette etterlyser partene en større innflytelse for fastsetting av rammene for blant annet sjølaksefiske og jakttider, slik at dette i større grad kan tilpasses lokale brukere, og dermed ivareta samisk kultur og tradisjonell utmarksbruk enn hva tilfellet er i dag.

Forvaltning

Som landets desidert viktigste fylke når det gjelder laksefiske og rypejakt, og med hjemmel i Finnmarksloven som har som formål å forvalte til beste for de som bor i fylket, er det naturlig at finnmarkingene også får en betydelig innflytelse når det gjelder å fastsette de rammer som skal gjelde for utøvelse av jakt og fiske i Finnmark. Det er lokalbefolkningen som har rettigheter etter Finnmarksloven, og man har i dag en kunnskapsbasert forvaltning som gir gode muligheter for å legge opp forvaltningen slik at rettighetene ivaretas på en tilfredsstillende måte.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no