12. des
UENIGE: Odd Emanuelsen mente bestemt at politimester Ellen Katrine Hætta burde kunne gjøre noe for at bosatte utlendinger i Pasvik kunne få fiske i elva. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Ennå ingen løsning for utlendingers fiske
- Det må da gå an at en person som har bodd på Svanvik og drevet fiske i flere tiår, skal få lov til det, selv om han er finsk, mener Odd Emanuelsen.

Publisert: 16.mar.2015 20:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:48

Spørsmålsrunden under omvisningen på Åpen dag på den nye grensestasjonen ble til en debatt om utlendingers fiske i elva.

- Vi har en finsk statsborger som har bodd her i flere tiår, som fisker i elva og gjør en god jobb, både med bestanden og for andre. Men han fikk plutselig ikke lov å fiske mer fordi han ikke var norsk. Det må da gå an å la han få lov å fiske, mener Odd Emanuelsen.

Ingen unntak

- Det var en periode der forskriften var til ny vurdering og vi valgte å ikke håndheve den så hardt. Men siden har vi ikke hørt noe fra departementet og da må vi håndheve forskriften slik den står, og det er at utlendinger ikke har lov å fiske, svarer politimester Ellen Katrine Hætta.

Odd Emanuelsen mener likevel at det må gå an å gjøre et unntak for en slik person.

- Han er jo like norsk som oss andre og gjør ikke noe galt, sier Emanuelsen.

- Det går dessverre ikke an å gjøre unntak. Selv om noen for eksempel har bedre bil enn andre, kan de ikke få lov å kjøre fortere enn andre, de må også følge fartsgrensa, sånn er det bare, sier Hætta.

- Kan man ikke søke om dispensasjon, spør Emanuelsen.

- Forskriften åpner ikke for dispensasjon, sier Hætta.

Politikk

Debatten fortsetter etter at spørsmålsrunden er over, og Odd Emanuelsen forteller at han har sett et brev der daværende grensekommissær forteller at hans russiske kollega har sagt at på russisk side ser de ingen problemer med utlendingers fiske på norsk side av elva.

- I brevet sier også grensekommissæren at han har bedt grensevaktene om å ikke håndheve dette forbudet, sier Emanuelsen.

- Jeg kjenner ikke til dette, men det er uansett over min myndighet å forandre på forskriften, sier Ellen Katrine Hætta.

- Da må det bli en politisk sak, mener Odd Emanuelsen.

Fremdeles på høring

I mars i fjor skrev SVA at det kan gå mot åpning for at utlendinger også får fiske i Pasvikelva. Miljøvernsjef hos Fylkesmannen, Bente Christiansen, fortalte at Miljøverndepartementet hadde sendt saken ut på høring. SVA skrev flere reportasjer om saken sommeren 2013, etter sterke reaksjoner fra innbyggere som mente paragrafene hørte hjemme i en helt annen tid. Da hadde det blitt skrevet ut forelegg for flere tusen kroner til utlendinger som fisket i Pasvik.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no