21. okt
ENORM KAPASITET: Enorme varmepumper er primær oppvarmingen på Kirkenes nye sykehus. Disse testes i ukene framover og kan skape usikker is på Andrevannet. (Begge foto: Jørn Fossmo).
 
Enorme varmepumper kan skape usikker is
Det avanserte varmepumpeanlegget ved nye Kirkenes sykehus skal testes ut i nærmeste de neste ukene og kan føre til usikker is på Andrevannet like ved land.

Publisert: 05.mar.2017 22:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

Varmepumpene befinner seg i første etasje i det som karakteriseres som selve hjertet på den nye sykehuset. Den ene har en kapasitet på 376 kilowatt (kW), den andre på 190.

- Den største har kapasitet til å gi rundt 1000 kW varme.Til sammenligning har en vanlig varmepumpe for en enebolig en varmekapasitet på tre til seks kW, forteller daglig leder i Kirkenes Byggservice AS, Joakim Amundsen.

Dimensjonene og kapasiteten er enorm i dette svært avanserte varmeopplegget. Cirka 70 liter vann per sekund passerer inn i rørene, nesten 4000 liter i minuttet. Disse pumpene kan også anvendes til kjøling. Ved strømbrudd har en god back-up med en elektrokjele og to oljekjeler.

Amundsen opplyser at dette tekniske avanserte varmesystemet krever høy sikkerhet som er svært viktig for sykehusene.

Tynn is og råker

I denne uken starter vi opp testingen av varmepumpeanlegget Amundsen forteller at det kan medføre råker i isen. Et av rørene ligger på 20 meters dyp. Vannet resirkuleres, og det kan føre til strømlignende bevegelse i den delen av Andrevannet som ligger nært sykehuset.

- Vi kommer til å sette opp brøytestikker med bånd for å markere hvor isen kan bli dårlig. Det er viktig at folk som er i områder er oppmerksom på at isen kan være tynn. Vannet kan spise opp isen nedenfra. Og dersom det legger seg snø opp på de åpne råkene eller tynn is, er det absolutt en risiko å være nært land, enten det er snøskutere, hundespann eller andre som er på Andrevannet, forteller Amundsen.

- Vi er litt usikker hvordan dette vil utvikle seg, men det kan føre til usikker is. Spesielt når våren nærmer seg, bør en være forsiktig. Neste år vil en kunne se råkene bedre.

Godt lokalt fagmiljø

Fra første etasje styrer alle instillasjon som har å gjøre med rør, ventilasjon og det elektriske. Cirka hundre lokale håndverkere har siden 2015 jobbet med montering av det tekniske anleggene i første etasje.

- De lokale firmaene som er engasjert her oppe utgjør tilsammen et godt faglig miljø. Kontorene våre befinner seg i samme rigg. På den måten samarbeider vi bedre og diskuterer med de øvrige håndverkerne for å finne gode tekniske løsninger. Dette tett faglige samarbeidet gjør at en lærer mer og forstår mer av dette avanserte opplegget, forteller Amundsen.

I tillegg til Kirkenes Byggservise har Selfors installasjon AS, Norconsult Kirkenes, T. Seyffarth, JSI installasjon, Kirkenes Bad & Kjøkken As og Norvent ventilasjon AS jobbet i første etasje med å monterer det tekniske.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no