13. des
VELKOMMEN: Turid Letho (t.v) og ny leder i Mental Helse Kirkenes, Christine Pettersen, ønsker mange velkommen til Møteplassen (gamle biblioteket) hver onsdag. (Foto: Jørn Fossmo).
 
Ensomhet tema på Møteplassen
Hver onsdag vil Mental Helse Kirkenes ha Møteplassen åpen et par timer på ettermiddagen. Temaet denne måneden er ensomhet. Ny leder i Mental Helse Kirkenes, Christine Pettersen, håper mange kommer innom.

Publisert: 05.mar.2017 20:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

Pettersen forteller at de etterhvert vil sette igang kreative kurs på møteplassen, som foreksempel porselenmaling, oljemaling og akvarell. Tidligere har de også arrangert matlagingskurs. Det vil de gjenta.

Kurs og arrangement

- Dette er et lavterskelstilbud. Vi er ute etter noen som kan holde slike kurs. De trenger ikke være eksperter. Her er det snakk om å begynne helt på skratch, sier hun.

Ellers har de mange aktiviteter på programmet utover vinteren og sommeren som for eksempel spillkvelder, tur til Ackermann gård, bærplukking og saftproduksjon, filmklubben og påskearrangement. En gang i måneden har de vaffelkafe.

Pettersen mener at det er mange trekk som bekrefter at vi er vi ferd med å lage et kaldere samfunn.

- Vi snakker og tar mindre kontakt med naboen, klasseskillet blir bare større,og vi bryr oss kanskje mindre om hverandre. Jeg leste nylig en undersøkelse om hva som gjorde ungdom lykkelig. Øverst på liste kom gode karakterer på skolen og gode prestasjoner. Ganske langt ned på lista kom de mer mellommenneskelige relasjonene som å gjøre andre glad eller bry seg om andre. Jeg ble overrasket, forteller hun.

- Jeg mener at i skolen burde ha et fag som heter psykisk helse.

Ensomhet - et samfunnsproblem

Flere mennesker i dag opplever ensomhet som flaut å snakke om, og det er kanskje egentlig vårt siste tabu. Mange mener at omfanget er så stort at ensomhet ikke kan betraktes som bare et privat problem. Det er snakk om et alvorlig samfunnsproblem også. En av fem rapportere at de føler seg ensomme minst av og til. Mest utbredt er ensomhet i aldersgruppen over 80 år, men også blant de unge mellom 18-29 år. Myndighetene har et ansvar for å forebygge helseskader som kan forårsakes av ensomhet. Når ensomheten oppleves som en vond og negativ opplevelse av ikke å ha tilstrekkelig nærhet og kontakt med andre, snakker en om den negative formen for ensomhet. Selvmordsraten i Norge er lav, men har økt noe i de siste årene, spesielt blant unge og enslige menn.

Ønsker samarbeid

Rundt bordet på Møteplassen prater de om hvor lett det er å havne utenfor og føle seg alene. Ikke all ungdom holder på med idrett, mange av de eldre er ensom og for nye innflyttere i kommunen er det ikke alltid så lett å skaffe seg informasjon om hvilke aktiviteter som foregår.

De håper å få til et samarbeid med Mental Helse Russland for å utveksle erfaring og lære mer. Og de ønsker tett samarbeid med den faglige kompetansen i kommunen, fordi de også har kontakt med de samme målgruppene som Mental Helse.

- De som besøker våre tilbud trenger ikke prestere, her kan en være seg selv. Vi ønsker alle velkommen, sier den nye lederen.

- Mental Helse Kirkenes har også en Facebook-side, som vi ser at stadig flere besøker. Her vil vi også informere om de forskjellige aktivitetene.

Styret

Det nye styret i Mental Helse Kirkenes består av: Leder Christine Pettersen. Anette Jensen (kasserer), Turid Letho (sekretær), Lene Warelius (styremedlem), Angela Valen (styremdlem) og Aksel Buljo (varamedlem).

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no