21. okt
Handelsminister Bjørn Tore Godal presenterer EØS-proposisjonen på en pressekonferanse i Regjeringskvartalet på dette bildet fra 1992. T.h. statssekretær Jon Ivar Nålsund, og i bakgrunnen Ketil Børde.
 
EØS-avtalen 25 år - nær halvparten ønsker folkeavstemning om Norges deltakelse
Mange vil vurdere å skrote avtalen. Uaktuelt, mener Frank Bakke-Jensen.

Publisert: 02.mai.2017 10:06
Oppdatert: 23.okt.2017 11:19

På 25-årsdagen for undertegnelsen av EØS-avtalen viser en ny meningsmåling at 47 prosent ønsker folkeavstemning om avtalen. Én av fem er imot folkeavstemning.

Undersøkelsen er gjennomført av Sentio på oppdrag for Nei til EU og omtales i Klassekampen.

En stor andel av de spurte – 33 prosent – svarer «vet ikke» på spørsmål om de ønsker en folkeavstemning om avtalen.

Folk ble også spurt om hva de ville stemt «dersom alternativet til EØS var en handelsavtale». Om lag en tredel ville da valgt handelsavtale, 23 prosent ville valgt EØS, mens hele 43 prosent svarte «vet ikke».

Tirsdag er det 25 år siden daværende handelsminister Bjørn Tore Godal (Ap) signerte EØS-avtalen i Portugal. Den gang var det mange som krevde folkeavstemning.

EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen mener at det i denne urolige tida for Europa er viktigere enn noen gang å hegne om EØS-avtalen.

– Avtalen sikrer norske bedrifter, arbeidstakere og studenter like rettigheter med andre europeere i et fellesskap på 500 millioner mennesker, sier Bakke-Jensen til Dagsavisen.

Han understreker at regjeringen legger EØS-avtalen til grunn i sin plattform og at det ikke er aktuelt å endre det.

– Det er ikke aktuelt å holde en folkeavstemning over EØS-avtalen. Avtalen er vedtatt etter demokratiske regler, den ble vedtatt i Stortinget med tre firedels flertall, sier Høyre-statsråden.

Leder for Oslo Nei til EU, Johan Petter Andersen, er uenig og mener det tydeligste funnet i undersøkelsen er at folk vil ha en folkeavstemning om EØS-avtalen.

(©NTB)

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no