19. nov
DØGNET RUNDT: Ølen Betong produserer døgnkontinuerlig pile caps til den russiske LNG-utbyggingen i Sabetta. (Begge foto: Birgitte Wisur Olsen)
 
Er blitt kalt Nato-bedrift
- Vi føler stemningen, men lider ikke direkte, sier Ølen Betongs generaldirektør i Murmansk, Atle Berge.

Publisert: 23.sep.2015 15:04
Oppdatert: 23.okt.2017 10:55

Midt i innføringen av første runde med sanksjoner fikk Kirkenes Ferdigbetongs deleier, Ølen Betong, en storkontrakt til russiske Novateks LNG-utbygging i Sabetta. Betongbedriften har investert nærmere 150 millioner kroner i etableringen i Murmansk, og produserer nå døgnkontinuerlig pælehodefundamenter, pile caps til anlegget på Jamal-halvøya.

- Vi er jo en russisk bedrift, og merker ikke noe særlig til sanksjonene. Men vi har noe import, og har hatt noen fighter opp til et ganske høyt nivå, sier Atle Berge og legger til at han er opptatt av de mykere konsekvensene dersom situasjonen blir langvarig.

- Vi har merket, om enn ikke mye, at retorikken fungerer ved at det har kommet bemerkninger om at vi er en Nato-bedrift. Behandlingen kan bli preget av det, men opptrer en profesjonelt så går det greit. Jeg er ikke akkurat redd for hva som kan skje, men vet det kan komme ting vi ikke kjenner i dag, påpeker han.

Sterk støtte

- Det er jo ikke merkelig at det blir slik. En skal huske på at Putin har veldig sterk støtte, og det er en naturlig mekanisme at en når føler seg truet av utenforstående får en holdning om at: "Det her skal vi klare". Det er opp til folk hvor mye den antivestlige retorikken virker inn, men om instruksjonene fortsetter å komme fra Moskva kan selvsagt vennskap og god kontakt bygges ned.

- Hva syns om måten norske myndigheter håndtert situasjonen på?

- Jeg syns dagens regjering har lite fokus på nordområdene i det hele tatt, det har dødd helt ut. De kjører bare på med Ukraina, og har ikke en egen politikk, men følger etter hopen.

Lang felles grense

Berge mener den norske politikken burde vært mer selvstendig.

- Vi skal huske at vi er naboer med en riktignok kort felles landegrense, men med en enorm felles sjøgrense. Etter min mening må vi ha en selvstendig politikk. Det er greit om sanksjonene ble markert, men så kunne en gått videre. Vi skal jo leve i lag, og jeg som bor her ser nok litt annerledes på det enn sett fra Oslo. Det er synd det som skjer, og jeg hadde håpet på at sanksjonene ble avsluttet til nyttår. For skadene kan bli store dersom denne situasjonen blir langvarig, påpeker Atle Berge som nettopp er tilbake til Murmansk etter en ukes rundreise og noe ferie på Krim-halvøya.

- Jeg syns nå det er veldig fredelig, og det er også visse tegn til at ting har startet å utvikle seg i en positiv retning. Alle jeg møtte, og snakket med, mente det var rett det som var skjedd og støttet det fullt ut. Og som en kuriositet. Krim-halvøya kan være et rimelig og flott feriemål for nordmenn, spesielt de i nord. Det går direktefly fra Murmansk store deler av året, cirka fire timers flytur.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no