10. des
DIALOG: Ordfører Cecilie Hansen sier hun forutsetter at utenriksminister Børge Brende anledningene under Frigjøringsjubileet i Kirkenes til å ha møter på høyt politisk nivå. (Foto: Birgitte Wisur Olsen)
 
Er redd Ukraina-retorikken fører til sterkere russerhat lokalt
- Den harde retorikken rettet mot Russland virker helt mot sin hensikt, mener ordfører Cecilie Hansen og ser også kimer til at retorikken påvirker mellommenneskelige holdninger lokalt.

Publisert: 01.sep.2014 20:16
Oppdatert: 23.okt.2017 10:42

Cecilie Hansen sier hun tviler sterkt på om Russland føyer seg, men tror sanksjonene og den stadig hardere retorikken gir motsatt virkning.

Ordføreren ser også at retorikken påvirker måten enkelte folk lokalt snakker om hverandre på.

- Jeg er redd denne situasjonen kan føre til et sterkere russerhat, og det er forferdelig trist om en konflikt i verdensbildet skal ødelegge relasjoner mellom gode venner som er vant til å omgås.

Ordføreren minner om at mye av befolkningen i Sør-Varanger er nært knyttet til Russland på mange måter. Gjennom vennskap, ekteskap og barn med russisk mor eller russisk far.

Ikke med hat

- Vi må tenke over måten vi snakker om konflikten på, og vi må snakke om den på en ordentlig måte. Mange med russisk bakgrunn i Sør-Varanger har familie i Ukraina, og for dem er dette selvsagt veldig, veldig tungt. Det er myndighetene i Russland som står bak handlingene, ikke enkeltpersoner - og det blir helt feil å møte dette med hat eller personfordømmelse utifra nasjonalitet, understreker ordføreren.

Cecilie Hansen er, blant annet i et leserinnlegg, beskyldt for å være lite opptatt av den finske befolkningen i Petsamo sin skjebne, og for blindt å hylle Russlands innsats i frigjøringen av Øst-Finnmark. Hun beskyldes også for å overse bakgrunnen for Norges sanksjoner mot Russland som følge av annekteringen av Krim, og for å være mest opptatt av at grensehandelen skal gå sin gang.

- Men jeg har fra første stund virkelig fordømt Russlands handlinger. Likevel syns jeg det er bedre å velge dialog. For situasjonen i Ukraina kan ikke løses militært, den må løses med dialog. Jeg mener Norge på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå kan ha en rolle i dette, slik vi har hatt i forhold til mange andre prosesser. Vi kan tilby en arena for dialog. Vi ser nå at retorikken mot Russland tilspisser seg, men jeg har ikke hørt noen i regjeringen ta ordet dialog i sin munn. Når næringsministeren sier hun håper russisk næringsliv rammes, uten med et ord å nevne at russiske myndigheter står bak, så er dette kommet på et nivå som ikke er bra.

Buffer

Cecilie Hansen mener det er viktig å trekke historiske linjer.

Hun viser til at det ble undertegnet samarbeidsavtale mellom Norge og Sovjetunionen om kraftutbyggingen i Pasvik i 1958, midt under den kalde krigen.

Et annet eksempel er at NATO hadde selvpålagte restriksjoner ved ikke å ha øvelser over Øst-Finnmark under den kalde krigen. Ordføreren sier hun etterlyser konsekvens og at Norge holder fast på tankegangen om å være en buffer mellom Europa og Russland.

- Jeg syns det nå er merkelig at vi mot vår egen nabo og i vår egen bakgård bruker så harde ord, samtidig som vi ikke gjør det mot flere andre aktuelle land. Jeg mener vi bør bruke Frigjøringsjubileet til å ha møter i Kirkenes på høyt politisk nivå, og jeg forventer at Utenriksminister Børge Brende bruker den anledningen. Lokalt i Sør-Varanger, og regionalt i Finnmark, har vi fått ting til - uavhengig av situasjonen i verden. Vi bør bruke den kompetansen til å bringe partene sammen ved bordet.

Ordføreren stiller spørsmål ved hvordan den kalde økonomiske krigen vil påvirke Frigjøringsjubileet.

- Men vi kommer til å feire vår frihet uavhengig av situasjon og gjeser. Viktigst av alt er feiringen for vår lokalbefolkning, veteraner og de som opplevde krigens handlinger direkte og indirekte uavhengig av nasjonalitet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no