11. des
 
Et håndslag for folkehelsa
Kommunens tråkkemaskin har vært ute av drift siden sist vintersesong og politikerne klør seg i hodet og vet ikke helt hva de skal gjøre med saken.

Publisert: 04.feb.2014 14:36
Oppdatert: 23.okt.2017 10:36

Ikke minst siden kommunekassa er bunnskrapt og det vil ta flere år før man kan regne med å være ovenpå igjen.

Det høres utvilsomt drøyt ut at det koster 6-700 000,- kroner å sette «vidunderet» i ordentlig i stand igjen. Men vi vil tro tilbudet er reelt og kommer fra et reparasjonsverksted som vet hva de snakker om. Å kjøpe en helt ny koster minst dobbelt så mye. Og velger man å bytte maskinen inn i forbindelse med nykjøp, er verdien satt til etpar hundretusen, hvis vi har oppfattet tallene riktig.

Sandnes idrettslag har tilbudt kommunen en krone for tråkkemaskinen og synes de som idrettslag har økonomi til kjøpet og maskindriften, fordi de får den reparert på dugnad av kyndige folk og hos en lokal bedrift.

Slik vi ser det, behøver ikke politikerne fundere så altfor lenge over hva de skal gjøre. De kan slå et slag for folkehelsa ved å la Sandnes idrettslag få kjøpe maskinen. Da er det i det minste et håp om at den kan komme i drift igjen. Kanskje allerede denne vintersesongen.

Det vil løse flere problemer på en gang for Sør-Varanger kommune. Man slipper en dyr reparasjon kommunen ikke har råd til, man slipper en nyinvestering på godt over millionen som man heller ikke har råd til på mange år, og man slipper å bekymre seg så altfor mye for det lokale løypenettet. Et løypenett de lokale idrettslagene ser ut til å ta seg meget godt av allerede med sine sporsettermaskiner. Takket være stor dugnadsinnsats og gode avtaler med Kirkenes Bil for Sandnes og KOS sitt vedkommende, og Gjensidigestiftelsens trivselspenger, som Bjørnevatn idrettslag har fått sin løypemaskin gjennom.

Det er en utrolig flott jobb de frivillige i idrettslagene gjør med å holde løypene i orden. Inkludert å kjøre spor i helgene uansett når det trenges, for at både aktive OG turgåere skal ha tilgang til skiløyper til hver sitt bruk. I helgene har det «alltid» vært dugnadskjøring som måtte til, fordi kommunen svært sjelden har brukt penger på overtid etter fredag klokken 14.00. At en av kommunens egne ansatte brukte sin fritid til å kjøre løyper på dugnad, helg etter helg, vinter etter vinter, er en del av dugnadshistorien det er greit å ha med seg i takknemlighet i dette bildet.

Kommunen taper selvsagt de 200 000 kronene de kan få i innbytte for tråkkemaskinen, dersom SIL får kjøpe den for ei krone. Det er uansett et tap både kommunen og ikke minst befolkningen får mye god folkehelse, trivsel og vinterlige uteaktiviteter igjen for. Slik vi ser det, er dette med andre ord ikke et direkte tap, men en god bolyst-investering politikerne i kommunestyret gjerne må si et enstemmig ja til.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no