8. des
 
Et løft for byen
Når de russiske torgselgerne fra neste år får salgstelt å tilby varene sine fra, er dette godt nytt både for selgerne selv, for publikum, for torget og ikke minst for byen vår, Kirkenes.

Publisert: 28.nov.2014 15:31
Oppdatert: 23.okt.2017 10:45

For ikke nok med at teltene blir etterlengtet ly for vær og vind, de blir også en opplevelse i seg selv. Dette hever det unike, russiske torgsalget, som her til lands kun finnes i Kirkenes, til en enda større attraksjon. Dette både for lokalbefolkningen, tilreisende og ikke minst i turismesammenheng.

Det er Mobile Kulturbyrå som står bak både idé og gjennomføring av dette kunstprosjektet. Et prosjekt som vil være tilgjengelig for publikum kun når torgselgerne er i byen, altså en dag i måneden året rundt. Resten av tiden vil teltene, og dermed også kunstverkene, være pakket bort. For så igjen å bli vist frem i all sin prakt neste gang torgselgerne inntar byen.

I alt 14 kunstnere har fått lage hvert sitt bilde, eller kunstuttrykk, til å utsmykke hvert sitt salgstelt. Kunstnerne kommer overalt fra og har hver på sitt vis satt preg på sitt telt.

Teltkunsten er ikke tilfeldig. Kombinasjonen ly og kunstuttrykk er et resultat av damene i Mobile Kulturbyrå sitt engasjement for bedre kår for torgselgerne i Kirkenes. Helt siden Barents Spektakel i 2006 har de ikke bare stilt spørsmålstegn ved måten torgselgerne tas imot av det offentlige Sør-Varanger. De har også brukt krefter, energi og kunstuttrykk for rent praktisk å gjøre noe med problematikken. For verken lagerplass eller komfort av noe slag for en gruppe som i mange år har stått ute i all slags vær med varene sine, har vært stilt til disposisjon for dem FØR Mobile Kulturbyrå engasjerte seg. Og fortsatt er det langt igjen før torgselgerne har gode nok vilkår for sin aktivitet, slik Mobile-damene ser det. Noe de etter vår mening også har helt rett i.

Torgselgerne gjør Kirkenes til en langt mer fargerik markedsby enn byen ville ha vært uten dem. Og nettopp det russiske torgsalget gjør Kirkenes langt mer attraktiv som turistdestinasjon og som handelsby i nord. Å utnytte dette til beste både for torgselgerne og byen forøvrig, har Sør-Varanger så langt ikke klart. Verken som kommune eller i samarbeid med reiselivsnæringen og handelsnæringen. Slik det hadde vært naturlig å i det minste forsøke på.

Det er på tide at et felles Sør-Varanger tar tak i torgselgersaken og sørger for ikke bare at de blir godt ivaretatt mens de er her, men at man også i fellesskap utarbeider en plan for hvordan torgsalget fremover kan bli et gode for alle parter; torgselgerne, handelsnæringen, reiselivsnæringen og lokalsamfunnet.

Når man sitter på noe så eksotisk og unikt som dette torgsalget er, må man vite å få mest mulig ut av «symbiosen». Det fordrer imidlertid at man tar torgselgerne bokstavelig talt «inn i varmen» og prioriterer oppgaven(e).

Det er helt sikkert mange ting som kan bidra til dette som ikke nødvendigvis må koste så mange penger. Med vilje og ønske om å få ting bedre til, er det utrolig hvor mye som kan ordnes med enklere midler enn bare «store» penger. Men da må viljen først være tilstede. En vilje både torgselgerne og ikke minst byen og hele lokalsamfunnet fortjener er å finne.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no