21. okt
 
Et merkelig laksekrav
Av og til må man både gni seg i øynene og se på kalenderen om datoen kan være 1. april når man leser offentlige dokumenter eller saker i media. Russla...

Publisert: 09.aug.2014 16:54
Oppdatert: 23.okt.2017 10:42

Av og til må man både gni seg i øynene og se på kalenderen om datoen kan være 1. april når man leser offentlige dokumenter eller saker i media. Russlands krav om at norske sjølaksefiskere i Varangerfjorden må slutte å ta opp russisk laks, er en slik merkelig og direkte håpløst tåpelig sak. Med russisk laks menes det her laks som er født i, - og derfor har sine gyteplasser i russiske elver.

Minst like tåpelig er det at norske myndigheter bøyer seg for kravet, og meddeler sjølaksefiskerne at de ønsker å stoppe fisket av russisk elvetilhørig laks i Varangeren allerede fra neste år.

Vi kan ikke dy oss for å se bildet for oss, den norske sjølaksefiskeren som spør laksen han har fått i garnet «hvor kommer du fra, da, kan jeg ta deg på land, eller må jeg slippe deg ut igjen?» Såvidt vi vet, er ikke laksen, verken den norske eller den russiske, utstyrt med navneskilt eller registreringsnummer. I hvert fall ikke villaksen. Og ikke kan laksen hilse «Dobre dien» eller «God dag», heller når den dukker opp av havoverflata.

I likhet med sjølaksefiskarlagets leder, tror også vi at dette, dersom det virkelig blir gjennomført, er kroken på døra for et gammelt tradisjonsfiske. Slik vi ser det, er det i så fall svært trist.

Dessverre mistenker vi sterkt at norske myndigheter, gjennom Klima- og miljødepartementet, griper en så tåpelig henvendelse fra Russland med begge hender. Fordi dette nettopp gir Norge en «tilforlatelig» grunn til å få stoppet det i enkelte kretser så forhatte sjølaksefisket. Noe man fra myndighetenes side egentlig ikke har lagt skjul på i mange år at man ønsker. Sjølaksefisket beskyldes stadig, og over mange år allerede, for å være den verste og største trusselen mot bestanden av Atlanterhavslaks.

For vår del tror vi bildet er langt mer nyansert enn som så. Det er uten tvil mange forhold som truer laksestammene.

Dette spesielle fisket har gjennom årene tålt stadig nye og omfattende innskrenkninger og sjølaksefiskerne er bokstavelig talt en utdøende rase. Rekrutteringen er så elendig at man senest ifjor var bekymret for at dette tradisjonsrike fisket kom til å forsvinne ganske fort av seg selv.

Hvordan Norge i utgangspunktet overhode kan reagere positivt på et krav som dette fra russisk side, er uansett en gåte for oss. Ikke minst fordi Norge og Russland har forholdt seg til fiske på begge nasjoners ressurser med kvoteavtaler på det meste i tiår etter tiår i hele etterkrigstiden. Fisken som svømmer langs kysten og i fjordene er der den er, og er en ressurs for kystfolk overalt og i mange land. Den kan ikke spores til opprinnelsesland i alle tilfeller.

Mye av torsken er naturligvis fra Lofoten, fordi det er der store mengder torsk trekker seg inn for å gyte. Endel torsk gyter selvsagt også andre steder, både på norsk og på russisk side. Forslaget om at Norge bør stille motkrav om at all norsk torsk fra Lofoten kun kan tas opp på norsk side, har et poeng i seg nå etter russernes laksekrav. Men det er likevel ikke mindre tåpelig håpløst enn det russiske forslaget.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no