11. des
Sa nei: Fylkesårsmøte i Finnmark Ap sa nei til avtalen som lå på bordet. Bildet er tatt under lørdagens debatt. Foto: Stian Celius
 
Et ruvende nei fra Ap
Forslag til regionsavtale mellom Troms og Finnmark ble nedstemt under Aps fylkesårsmøte søndag.

Publisert: 04.mar.2018 11:49
Oppdatert: 04.mar.2018 17:54

Under den politiske debatten lørdag var det en kollektiv enighet i fylkespartiet om at den røde bastionen i nord står ovenfor store utfordringer - både internt i egne rekker og eksternt hos velgere.

En av de store avgjørelsene som var ventet i Kirkenes var synet på den mye omdiskuterte avtalen om sammenslåing av Troms og Finnmark, som partiets egen fylkesordfører Ragnhild Vassvik fremforhandlet i februar.

MÅTTE FINNE ET ALTERNATIV

Finnmark Ap, som har vært tydelig motstander av regionsreformen fra første dag, har slitt med å navigere seg frem i kjølvannet etter høstens stortingsvalg.

Etter flere meldinger om at lokallag ville si nei til avtalen med Troms, var det knyttet spenning til veien videre for partiet.

I tillegg var det spekulasjoner at partifeller kunne komme til å rette kritikk mot fylkesordfører fra talerstolen.

Sistnevnte viste seg å ikke bli tilfelle og Vassvik fikk flere støtteinnlegg og høstet tillit.

– Ønsker vi at Ap sentralt bistår i en videre mekling? Eller skal vi sende saken rett til kommunalminister Monica Mæland i Høyre? Da får vi markert vår holdning, men vi frasier oss innflytelse.

Skal vi nekte å delta i fellesnemnda? Da får vi også markert vår holdning, men vi frasier oss innflytelse, sa Vassvik spørrende i jakten på en tydelig bestilling.

SA KLART NEI TIL AVTALEN

Søndag kom avgjørelsen fra fylkesårsmøtet som sa et klart nei til avtalen som lå på bordet.

«Avtalen ivaretar ikke Finnmarks krav til balansert løsning i fordeling av ledelse og arbeidsplasser mellom Finnmark og Troms.

Finnmark Arbeiderparti vil rette kritikk mot storting og regjering for å ikke ha fremmet forslag til nye oppgaver før vedtaket om sammenslåing mellom Finnmark og Troms ble fattet», sa uttalelsen videre.

Videre sier Finnmark Ap nei til avtalen som sa sier at det skal være 19 medlemmer fra Troms og 17 fra Finnmark i fellesnemnda.

«Dersom kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland velger å nedsette ei fellesnemnd, krever årsmøtet i Finnmark Arbeiderparti at statsråden sikrer at nemnda sammensettes etter liketallsprinsippet.

Kun dette vil ivareta Finnmark og Troms som likeverdige parter i sammenslåingsprosessen», avsluttet vedtaket fra Kirkenes.

Kan ikke love Finnmark gjennomslag

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) vil ikke love Finnmark noe som helst i retning av en bedre avtale med Troms, melder NTB.

Sammenslåingen mellom Troms og Finnmark til et nytt storfylke som vil dekke en firedel av Norges areal, ble sablet ned under helgens årsmøte i Finnmark Arbeiderparti.

Med overveldende flertall sier Aps nordligste fylkeslag nei til avtalen som ble meglet fram mellom Troms og Finnmark. Kravet er at Mæland sørger for likt antall medlemmer i fellesnemnda som skal drive prosessen framover, og en jevnere fordeling av makt og oppgavefunksjoner.

– Jeg håper fortsatt at fylkestinget i Finnmark selv tar beslutningene og når de får avtalen til behandling senere i mars, og ikke overlater dette til departementet. Men dersom de sender saken i retur, så er jeg beredt til å ta beslutningene for dem, sier Mæland til NTB.

Lovregulert fordeling

Kravet om likt antall representanter i fellesnemnda kan hun ikke love å innfri.

– Fordelingen er lovregulert. Vi kommer til å fatte de beslutninger som er nødvendig, basert på det i mener er riktig. Jeg vil ikke forskuttere noe i så måte, sier Mæland til NTB

Hun avviser kritikken fra Finnmark Ap mot regjeringen for ikke å være tydelige på oppgavefordelinger i forkant av vedtaket i Stortinget.

– Sammenslåingen er Stortingets vedtak. Da blir det feil å rette kritikken mot regjeringen, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no