15. nov
ANDRE I NORGE: Vestleiren er det andre oppdraget Norwegian Support Team noensinne har hatt innenlands. Det første var transittmottaket som nylig ble etablert i Råde i Østfold. Fra venstre: Vidar Aaker (direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap), Kolfinn Olsen, nestkommanderende i Sivilforsvaret Tana, Lars Tore Ruud NST, Halvor Tollefsen Norwegian Support Team NST, prosjektleder Lars Egil Sørsdal.
 
Et uvanlig oppdrag for katastrofearbeidere
Vanligvis bygger de camp for hjelpearbeidere i katastrofeområder, som på Haiti eller i Sierra Leone. Nå er Norwegian Support Team (NST) engasjert i Vestleiren i Sør-Varanger.

Publisert: 03.nov.2015 12:17
Oppdatert: 23.okt.2017 10:57

Om ei uke eller to skal det stå ferdig, et transittmottak med plass til rundt 600 mennesker. En ekstra boligrigg er bestilt ifølge prosjektleder Lars Egil Sørsdal. Rommene i de eksisterende bygninger er nødvendig å bruke som kontorer.
Det er et logistikkarbeid av dimensjoner.

– Det er veldig spesielt for oss å ha oppdrag i Norge. Det er likevel enklere her hjemme enn ute, sier Halvor Tollefsen i NST.

– Her er infrastruktur på plass og vi snakker språket. Det er ikke alltid tilfelle når vi er ute i verden.
Da reiser de til områder herjet av krig eller naturkatastrofer. Det sier seg selv at det meste blir annerledes. I Sør-Varanger har de det meste, det er den raske etableringen av selve leiren som er utfordringen.

Ekstra rigg

Folkene fra NST fungerer som et mellomledd mellom prosjektlederen, som er engasjert av Utlendingsdirektoratet (UDI) fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), og sivilforsvarets folk. De holder orden på hvem som gjør hva. Vestleiren er det nordligste oppdraget de noensinne har vært på.
– De lokale bedriftene gjør en veldig bra jobb her, skryter de.
– Det er aldri nei. De står på.

Også prosjektleder Lars Egil Sørsdal er full av lovord til alle som er involvert i etableringen.
– Vi hadde ikke greid dette uten folkene fra NST, Sivilforsvaret og de lokale bedriftene, mener han og forteller at den nye boligriggen som er bestilt først og fremst skal huse enslige mindreårige asylsøkere, som skal være der med verge. Boligriggen skal i tillegg fungere som isolat ved behov.

Sendes videre

Det er meningen at all registrering, det som i dag foregår på Storskog, skal flyttes til Vestleiren. Her skal asylsøkere og flyktninger bo i to netter, og så skal de videre. I løpet av den tiden skal de registeres, til sykehuset for røntgen, og alle klærne deres blir lagt i frysecontainer i de to døgnene de er i leiren.

– Med denne kapasiteten skal vi kunne ta unna de som kommer over grensen, mener Sørsdal.

Hva med kapasiteten videre? Det må mottak til for å få sendt folk videre?
– UDI sier det fortsatt er steder å sende til.

Sendes til Sør-Varanger

Utfordringene for Vestleiren hittil har ifølge Sørsdal vært å skaffe mer strøm til området, få inn fiberlinjer, forsterke kloakksystemet og ivareta brannsikkerheten.

Sivilforsvarets folk, sammen med NST, tar seg av alt håndverkerne ikke gjør. De skrur senger og hyller, skaffer sengetøy.
Folk fra Sivilforsvaret sendes til Sør-Varanger fra flere steder nå. Frank Gerl fra Øst-Finnmark distrikt av Sivilforsvaret, opplyser at de nå har folk fra Kirkenes, Vadsø og Tana.
– Folk fra Karasjok kommer denne helga. Så kommer folk fra Vest-Finnmark og Troms. I neste uke henter vi folk fra Oslo og Akershus.

Det er til sammen innkalt 100 personer fra Sivilforsvaret i Øst-Finnmark, 20 fra vestfylket og Troms og 60 fra Oslo-regionen.

– Det er for å fordele belastningen, forklarer Gerl.
– Vi har 40 fra Kirkenes også, men dette er et lite samfunn, og vi opplever stadig at de vi innkaller allerede er her, i jobb for en bedrift for eksempel.
Sivilforsvaret skal ha folk i leiren også inn i driftsfasen.

Dette er Norwegian Support Team:
De er underlagt Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
De er folk som har alle slags jobber i det sivile liv, mange ulike faggrupper er representert.
De står på en liste, og blir innkalt når det er behov for dem.
Det behovet kan handle om humanitære katastrofer der NST yter støtte til FN eller til andre organisasjoner for å få etablert for eksempel teltleire.
Vanligvis jobber de under et FN-mandat og får gjennom det fri av arbeidsgiver. Det gjør de ikke når oppdraget er i Norge, og i Sør-Varanger. Nå er de avhengige av godviljen til sin arbeidsgiver.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no