10. des
SKEPTISK: Lokallagsleder i Politiets fellesforbund i Øst-Finnmark, Odd Børre Evensen, er skeptisk til politidirektørens Politianalyse og mener det er startet i helt feil ende.
 
Ett felles politidistrikt i nord
Politiets fellesforbund er avventende til politireformen. Får politidirektør Odd Reidar Humlegård det som han vil så blir Finnmark, Troms og Nordland slått sammen til ett politidistrikt.

Publisert: 07.okt.2013 15:18
Oppdatert: 23.okt.2017 11:22

Antallet politidistrikter går ned fra 27 til seks, Nord (Finnmark, Troms og Nordland), Midt (Sør- og Nord-Trøndelag, Møre og Romsdal), Vest (Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland), Øst (Akershus, Oppland, Hedmark og Østfold), Stor-Oslo (Oslo, Asker og Bærum) og Sør (Agderfylkene, Telemark, Buskerud og Vestfold). Videre foreslås det å gå ned i antallet lensmannskontorer og tjenestesteder fra 354 til 210.

Framtida

Lokallagsleder Odd Børre Evensen i Politiets fellesforbund (PF) er avventende til hvordan politireformen vil påvirke hans medlemmer.
Evensen sier at PF savner en forklaring på hvilket politi man vil ha i framtida.
– Politidirektøren kommer med forslaget om seks politidistrikt. Javel, men hva med innholdet?
PF-lederen i Øst-Finnmark tror på ingen måte at det er avgjort at det blir seks politidistrikt i Norge.
– Det vet vi først i januar 2015. Nå skal saken til politisk behandling. Dette er en sak som opptar hele Norge og som det vil være stor debatt rundt.
– Men hva med dere, er dere for eller i mot Nord-Norge som ett politidistrikt?
– Det har ikke vært vårt fokus i det hele tatt. Politiet og hvilket politi vi skal ha i framtiden er vårt fokus. Vi mener at Politidirektoratet med dette startet i feil rekkefølge, med å arbeide for færre politidistrikt før de sier noe om innholdet.
– Er deres medlemmer redde for jobbene sine?
– Det er klart at vi er medlemmer som frykter for jobbene sine og som blir berørt av denne reformen. Dette er både en strukturreform og en kvalitetsreform, slik vi ser det. Og det må Politidirektoratet ta på alvor, sier Evensen.
Politimestrene i Øst- og Vest-Finnmark har tidlig tatt til orde i mot forslaget på grunn av at det blir for stort. De ville heller ha ett distrikt i Finnmark. Ellen Katrine Hætta i Øst-Finnmark er ikke overrasket over Humlegårds innstilling.
– Han har jo sittet i utvalget som har kommet fram til det samme og han mente det samme da han satt der. Det ville vært mer overraskende om han nå hadde endret mening, sier Hætta.

Effektivisering

Politidirektør Humlegård la fram Politianalysen mandag. Han mener det er stor enighet regionalt og lokalt om å kutte antallet politidistrikt som det nå er foreslått.
– Politiet har svært mange ulike oppgaver. Potensialet for effektivisering er stort. Samlinger med omlag 40 politiledere totalt er lite egnet til ledelse og ligner mer et seminar. Med seks kan vi få en nasjonal ledergruppe, sier Humlegård til Dagbladet.
Politianalysen slår også fast at flere politidistrikter ikke har operasjonssentraler som er skikket til å håndtere store hendelser og at mange politidistrikt er avhengig av Kripos-hjelp selv på relativt rutinemessige saker. Utvalget vil kappe omkring 140 tjenestesteder for å få et mer effektivt politi. 40 prosent av dagens tjenestesteder har færre enn fem ansatte.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no