15. okt
BESTÅTT: Mikael Skårvik gikk opp til fagprøve i elektronikk og fikk karakteren meget bestått. Her sammen med fagkonsulent Lillian Stokvold og daglig leder Robert H, Flatli i Tverrfaglig opplæringssenter og sjefen hans i JSI installasjon, John Mudenia.
 
Etter ni dagers prøve fikk Mikael fagbrev
Torsdag morgen var Mikael Skårvik elektrikerlærling. Noen timer senere var han fullbåren elektriker med meget bestått på fagprøven.

Publisert: 26.jan.2015 22:10
Oppdatert: 23.okt.2017 10:47

Ifjor hadde Tverrfaglig opplæringssenter i Kirkenes 33 lærlinger oppe til fagprøve. 15 besto til meget bestått.
– Og så knaller Mikael til med meget bestått på årets første prøve. Dette er fantastisk, sier daglig leder for opplæringssenteret, Robert H. Flatli.

Totalt har opplæringssenteret 65 medlemsbedrifter og 70 lærlinger innenfor 16 fag. Hvert eneste år har senteret mellom 30 og 40 fagprøver.

– Vi er godkjent for 30. Rundt halvparten av medlemmene våre er såkalte passive medlemmer. Noen bransjer, som for eksempel bil- og rørleggerbransjen, ligger litt nede, men vil nok komme mer med etterhvert, sier Flatli.

Ni dager

Totalt tok Skårviks fagprøve ni dager. Prøvestasjonen var på Kirkenes videregående skole.

– Prøven består av en forberedelsesdel, en temadel og en planleggingsdel, sier John Mudenia i JSI installasjon, der Mikael har jobbet som lærling i to og et halvt år. Han begynte 1. august 2012, da han var ferdig på skolen. På de to og et halvt årene har han tatt en VG3-eksamen, før han nå gikk opp til fagprøven som tok ni dager.

– Jeg måtte legge fram planene til det arbeidet som jeg skulle utføre. Den siste prøvedagen, var det både muntlig og utføring av feilsøking.

– Og alt gikk bra?

– Det er jo alltid noe å pirke på, sier elektrikeren.

– Hva betyr det at han nå er ferdig utdannet elektriker?

– Det betyr at han er utlært fagmann, kan gjøre selvstendig arbeid og trygt står på egne bein som elektriker, sier Mudenia.

– Og må gi han noe mer i lønn?

– Ja, det hører jo med, sier sjefen i bedriften der Mikael har vært lærling og skal fortsette å arbeide.

Utvikling

Ikke alle bedriftene ser verdien av å satse på lærlinger. JSI installasjon prioriterer dette høyt og har fire lærlinger i bedriften i løpet av ett år.

– For oss er det viktig å tenke framtidsrettet. Skal du drive i dette yrket og utvikle bedriften videre, så må du lære opp nye fagfolk. Vi har valgt å satse stort på dette og ser verdien av å ha nyutdannede unge folk i systemet sammen med veteranene. Elektroyrket er i full utvikling hele tiden og da må du ha inn nye fagfolk, sier Mudenia.

Nå skal Mikael feire fagbrevet.

– Jeg hadde planer om å feire med en skutertur, men det var litt for kaldt. Får utsette til tirsdagen, for da blir jeg 21 år. Greit å slå sammen feiringene, sier Skårvik.

– Vi skal også feire deg, sier Mudenia, som om ett års tid har to lærlinger til som skal opp til fagprøve.
Tverrfaglig opplæringssenter satser mye på å informere om sin virksomhet.
– Vi satser mye på å møte opp og fortelle hva vi står for, både hos niende og tiende trinn på ungdomsskolen og for VG1 og VG2 på de videregående skolene. Og så er det viktig å få med bedriftene. Uten lærebedriftene har du ikke lærlinger, sier Flatli.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no